România primeşte decizia pe Schengen în septembrie. Este singura concesie a Olandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE au stabilit ca România şi Bulgaria să primească o decizie privind aderarea la spaţiul Schengen până în septembrie 2012 în cadrul Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne urmând ca între timp să fie făcute "toate demersurile" pentru "extinderea cu succes a spaţiului fără frontiere, cu cele două state" eliminând toate temerile care există încă, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy,

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a precizat pe aceeaşi temă că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este o chestiune de "obiectivitate" şi "încredere". "Este timpul ca toate obstacolele care au mai rămas să fie înlăturate. Şi asta cât mai curând", a spus Barroso.

Întrebat de jurnalişti despre ipoteza ca România să fi ţinut "ostatic" statutul de candidat al Serbiei la UE din cauza frustrărilor pe blocarea la care o supune Olanda pe Schengen, van Rompuy a negat că aceste două chestiuni ar fi fost "legate" în discuţiile din Consiliul European.

Negocierile legate de deblocarea situaţiei pe Schengen s-au purtat înaintea summitului între preşedintele României, Traian Băsescu, premierul Bulgariei, Boris Borisov, premierul Olandei Mark Rutte, asistaţi de preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy şi de premierul danez Helle Thorning Schmidt din partea Preşedinţiei UE.  "Este o puternică voinţă politică în privinţa rezolvării problemei Schengen", a mai precizat preşedintele Consiliului.

Potrivit AFP, Europa va ajuta Bucureştiul şi Sofia să identifice măsurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea dată. Cele două state se aşteptau la un refuz în cadrul summitului de joi din cauza opoziţiei manifestată de Olanda care apreciază că acestea nu au progresat îndeajuns în domeniul securizării frontierelor şi a luptei împotriva corupţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite