Puterea a câştigat Biroul Permanent de la Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Sârbu
Marian Sârbu

Potrivit strategiei plănuite încă din sesiunea legislativă trecută, Puterea a reuşit să obţină majoritatea în Biroul Permanent de la Cameră prin preluarea unei funcţii de către deputaţii independenţi.

Raportul de forţe din Biroul permanent a fost schimbat în favoarea Puterii după ce deputaţii UNPR au obţinut un post de vicepreşedinte al Camerei, pentru care l-au nominalizat pe preşedintele formaţiunii, Marian Sârbu. Postul a fost luat de la liberalul Ludovic Orban. PNL s-a văzut nevoit să cedeze funcţia deoarece ponderea raportul dintre PSD şi PNL este de patru funcţii la două, potrivit numărului de parlamentari. Or, PNL are în actualul Birou trei membri, iar PSD patru. Puterea intră astfel în noua sesiune legislativă cu şapte funcţii deţinute în Biroul Permanent, faţă de cele şase ale Opoziţiei, proporţie ce îi asigură majoritatea majoritatea atât în plen cât şi în forul de conducere al camerei. Opoziţia, care a reuşit până acum să-şi păstreze supremaţia în Biroul Permanent, îşi vede astfel pierdută ultima redută.
Pe lângă reprezentare în Biroul Permanent, independenţii au cerut şi şefia unei comisii permanente. Este vorba despre deputatul UNPR Eugenia Barna pentru preşedinţia Comisiei de muncă, iar liderii grupurilor parlamentare din Cameră se vor întâlni azi pentru a discuta despre eventuala înlocuire a actualului preşedinte, Victor Paul Dobre (PNL).

Independenţii au solicitat funcţiile menţionate în baza deciziei Curţii Constituţionale prin care a fost recunoscută constituirea acestui grup parlamentar.

În afara preluării unei funcţii de vicepreşedinte de către independenţi, în configuraţia Biroului Permanent al Camerei s-a mai produs doar o singurp modificare. Secretarul Sever Voinescu (PDL) a fost înlocuit cu un Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţilor, cărora le revine acest post în actuala sesiune legislativă. 

În sesiunea anterioară, lucrările Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au fost blocate o lună şi jumătate deoarece Opoziţia a absentat de la şedinţe în semn de protest faţă de menţinerea Robertei Anastase la conducerea Camerei. Cum Opoziţia deţinea atunci majoritatea în Birou, lucrările nu se puteau desfăşura din cauza lipsei de cvorum.

Blocaj la Senat

La Senat, situaţia nu se anunţă favorabilă Puterii, care îşi vede zădărnicite planurile de a prelua, la fel ca la Cameră, majoritatea în Biroul Permanent. La fel ca şi colegii lor deputaţi, senatorii independenţi au cerut o funcţie de vicepreşedinte în Biroul Permanent, invocând aceeaşi decizie a judecătorilor constituţionalişti. Numai că reprezentanţii PDL, UDMR şi UNPR nu au reuşit să-şi impună punctul de vedere în faţa PSD şi PNL, care deţin în acest moment supre,maţia în forul de conducere al acestei camere. În cele din urmă, negocierile, care au durat aproape patru ore, au fost întrerupte fără a se ajunge la vreun rezultat. Ca urmare, şedinţa de plen care ar fi trebuit convocată pentru numirea noilor membri ai Biroului Permanent a fost amânată pentru lunea viitoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite