Puşcaş: Înfiinţarea unui minister al fondurilor europene pare o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Puşcaş
Vasile Puşcaş

Fostul negociator-şef al României cu UE Vasile Puşcaş consideră că propunerea premierului Victor Ponta de înfiinţare a unui minister al fondurilor europene "pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut" şi o schimbare care "nu seamănă deloc" cu o soluţie.

"Este evident că aşteptăm şi este nevoie de o transformare, însă de una sistemică, şi nu doar secvenţială. Ceea ce propune premierul Victor Ponta pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut şi o schimbare care nu seamănă deloc a fi o soluţie. Or pe noi ne interesează soluţia la starea sistemică, nu doar la cifre, în care se află întreaga problematică a programelor finanţate cu fonduri europene", a spus Puşcaş.

"Chestiunea este de sistem. Faci un Minister pentru Fonduri Europene în locul Ministerul pentru Afaceri Europene. Dar ce hibă a avut acesta din urmă, de ce nu l-ai făcut aşa? Şi acum se ocupă acest minister de fondurile europene. Autoritatea Centrală pentru Instrumente Structurale este la Ministerul Afacerilor Europene, nu în altă parte. Ne aşteptăm la o soluţie adevărată", a mai adăugat acesta .

El a avertizat că există riscul ca problemele înregistrate la actualul Minister al Afacerilor Europene să se regăsească şi în cadrul viitorului minister propus de Victor Ponta.

"Dacă se constată incapacitate administrativă, dacă se constată fraude, abuzuri, birocratizare în actuala formulă, cu Ministerul Afacerilor Europene, ne putem aştepta cel puţin la aceleaşi defecţiuni, dacă nu la altele mai mari, în situaţia în care se face un Minister al Fondurilor Europene", a spus Vasile Puşcaş.

Premierul Victor Ponta a anunţat că, după alegerile parlamentare preconizate să fie câştigate de USL, va propune în noul guvern numirea unui ministru al Fondurilor Europene cu atribuţii directe în coordonarea autorităţilor de management, urmând ca din 2014 să existe o singură instituţie în domeniu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite