PSD nu susţine vaccinarea obligatorie a personalului medical. Bodog: „Nu ne permitem să pierdem medici.” Ce a spus despre certificatul verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul ministru PSD Florian Bodog a transmis marţi că social-democraţii nu vor vota proiectul de lege care prevede vaccinarea obligatorie a personalului din sistemul medical. Bodog a subliniat că PSD susţine testarea, care „trebuie să fie gratuită pentru toţi cetăţenii României”.

„Astăzi, la Comisia de Sănătate, s-a discutat despre proiectul de lege care doreşte să reglementeze faptul că personalul medical care nu este vaccinat va fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile sau se vor testa pe banii lor.

Preşedintele Comisiei, Streinu-Cercel, impreună cu colegii de la PSD au solicitat celor de la PNL să amânăm discuţia în Comisie şi elaborarea unui raport, să discutam doar amendamentele şi să discutăm punctele de vedere venite de la Sanitas sau de la Avocatul Poporului, însă nu s-a dorit acest lucru. Motiv pentru care PNL, trecând peste regulile Senatului, a hotărât conovcarea şedinţei Comisiei la ora 16.00. PSD nu va participa la această şedinţă care a fost convocată nestatutar. Practic se încearcă forţarea acestui lucru. Nu cred că în pandemie ne permitem să renunţăm la medici, nu cred că vreun român trebuie să fie privat de îngrijire medicală”, a declarat Florian Bodog marţi, de la Parlament.

Social-democratul a transmis că soluţia PSD este ca testele să fie decontate de stat. „Nu ne permitem să pierdem niciun medic şi nicio asistentă medicală de la patul bolnavului”, a explicat acesta.

Întrebat dacă este de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă, în instituţiile publice, Florian Bodog a răspuns: „Este o măsură care s-a aplicat şi în alte state. Nu suntem de acord însă cu modul în care este reglementat certificatul verde. Practic s-a trecut peste decizia europeană care arată că şi cei care s-au testat beneficiază de certificat, motiv pentru care nu susţinem”.

„Testările să se facă pe banii statului. PNL nu a fost de acord, au spus că nu ne permitem acest lucru. Doresc să generalizeze această propunere legislativă pentru toate persoanele din România, pentru a-şi lagaliza Hotărârea de Guvern pe care au dat-o la începutul săptămânii şi care este în afara legii”, a mai transmis Bodog, fost ministru al Sănătăţii.

De asemenea, întrebat dacă există majoritate în comisia de specialitate pentru ca proiectul de lege care priveşte vaccinarea obligatorie a personalului medical să treacă, fostul ministru PSD a precizat: „Există acord politic între PNL şi UDMR care participă la această întâlnire”.

„La Senat, propunerea legislativă prevede testarea personalului medical pe banii proprii, nu pe bani decontaţi de stat. Noi am solicitat ca testarea să fie gratuită. Avem o problemă de sănătate publică naţională, nu este o problemă care priveşte doar un anumit sector de activitate. Dacă ne dorim să scoatem la suprafaţă toate cazurile, dacă ne dorim să izolăm pandemia şi să rezolvăm problema pandemică, o rezolvăm doar aşa – cu testare. Testarea are trebui să fie gratuită pentru toţi cetăţenii României, nu doar pentru angajaţi”, a mai spus Bodog.

Mai mulţi membri ai Guvernului, în calitate de parlamentari, au depus un proiect de lege care vizează vaccinarea obligatorie a personalului medical sau testarea periodică a acestora, însă din fonduri proprii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite