Proiectul de OUG privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei are vicii de neconstituţionalitate. Ce a decis Coaliția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, anunţat de premierul Marcel Ciolacu, are vicii de neconstituţionalitate, susține ministra Justiției, Alina Gorghiu. Astfel, Coaliția a decis ca proiectul de lege privind ridicarea pragului de impozitare de la 2000 de lei la 3000 de lei să fie adoptat în Parlament.

FOTO Facebook
FOTO Facebook

UPDATE Coaliția a decis ca proiectul de lege privind ridicarea pragului de impozitare de la 2000 de lei la 3000 de lei să fie adoptat în Parlament. E vorba de proiectul PNL depus de Raluca Turcan.

În același timp, Coaliția a convenit și adoptarea prin Ordonanță de Urgență a unui pachet de măsuri, care prevede între altele, actualizarea plafoanelor privind beneficiarii, ca urmare a creșterii pensiei pentru o mare majoritate a pensionarilor. În acest moment se discută despre actualizarea pentru trei tipuri:

1. Voucherele de alimente de 250 lei plătite la 2 luni, 2,4 milioane de beneficiari;

2. Cardul de energie: 1.400 lei de doua ori pe an, 1,1 milioane de gospodării;

3. Plafonul pentru 90% din compensarea medicamentelor

Avertismentul ministrei Justiției

Alina Gorghiu a avertizat azi în cadul Biroului Politic Național (BPN) că „proiectul de OUG privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei are vicii de neconstituționalitate. E vorba de art 115 din Constituție: nu avem argumente pentru a trece de urgență așa ceva, trebuie votat proiectul liberal din Parlament. Nu pentru ca este liberal, ci pentru ca este calea corectă de reglementare. Mai simplu spus: situaţia avută în vedere de guvern nu poate fi calificată ca fiind una extraordinară, așa cum ne cere Constituția și nu se poate susţine nici existenţa unei urgenţe în adoptarea reglementarii”, a arătat ministra potrivit unor surse Adevărul.

La rândul ei, Raluca Turcan a declarat că „Avem două decizii ale CCR care spun ca nu poti modifica prin OUG legislatie referitoare la pensii si salarii dacă există pe circuit legislativ un proiect. Eu cred că într-un spirit de minim solidaritate putem întări rolul legislativ si vota acest proiect”.

În replică, Nicolae Ciucă a spus că „acesta va fi primul proiect discutat în sedinta Coalitiei de astazi, vom sustine sa il promovam prin Parlament”.

Ministrul Justiției a întărit că nu există argumente pentru a justifica situatia extraordinară (OUG - n.r.). „Specialistii de la minister vor mentiona asta în aviz, nu există altă cale decât cea a proiectului din Parlament”, a completat Gorghiu.

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri, 28 august, că miniştrii Muncii şi Finanţelor lucrează la actul normativ privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, astfel încât să fie adoptat la timp în Guvern.

„Am luat decizia ca toate pensiile sub 3.000 de lei să nu mai fie impozitate. Vorbim de o măsură care se va aplica din 1 octombrie pentru aproximativ 3 milioane de pensionari”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite