Consultările premierului cu partidele pentru data alegerilor prezidențiale. USR și SOS vor în noiembrie. AUR și PUSL în septembrie. Propunerea UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu participă, luni, la o serie de consultări cu partidele politice în contextul stabilirii calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale și parlamentare din acest an.

UPDATE 18:25: Premierul Marcel Ciolacu va continua, marţi, discuţiile cu partidele politice pentru finalizarea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024, cu reprezentanţii REPER de la ora 9:00 și cu Forţa Dreptei de la ora 10:00.

Gavrilescu: PUSL a susţinut calendarul

Partidul Umanist Social Liberal a susţinut luni, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, datele calendarului referitoare la alegerile prezidenţiale - 15 şi 29 septembrie, a declarat deputatul Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al formaţiunii.

"Mesajul PUSL a fost clar. Avem asumat un calendar şi calendarul trebuie respectat de cei care l-au asumat, respectiv alianţa, de cei care conduc, pentru că au deja, să spunem, o bilă albă, în sensul că poporul a dat la alegerile europarlamentare pentru Alianţa PSD - PNL 54%. Asta ce înseamnă: că trebuie ca toţi care şi-au asumat un calendar pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare să îl respecte, astfel încât poporul care i-a votat să fie mulţumit", a declarat Graţiela Gavrilescu, la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, "lucrurile care ţin de agende proprii nu fac bine". "Cred că, în zilele următoare, pentru că timpul este foarte scurt, cele două partide politice se vor întâlni în coaliţie şi vor găsi numitorul comun care este numitorul pentru binele poporului român", a adăugat deputata.

Întrebată dacă PUSL a mers, în cadrul discuţiilor, pe datele prezentate, respectiv de 15 şi 29 septembrie, Graţiela Gavrilescu a răspuns: "Exact, pe cele ale calendarului". "Să nu-i dezamăgim pe români, să mergem înainte. Chiar dacă este cald, chiar dacă este frig, au fost alegeri în toate anotimpurile, nu cred că acest lucru este un motiv. Dimpotrivă, românii când vor să meargă la vot şi să voteze cu inima deschisă pentru binele lor o vor face cu certitudine. De aceea PUSL a susţinut calendarul", a transmis Graţiela Gavrilescu.

Șoșoacă: Am solicitat ca alegerile prezidenţiale să se facă în noiembrie 

Preşedinta partidului SOS România, Diana Şoşoacă a declarat că i-a propus premierului, la consultările de la Palatul Victoria, ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie.

"Am solicitat, din punctul nostru de vedere, pentru a se respecta Constituţia României, să se facă 10 noiembrie şi 24 noiembrie - alegerile prezidenţiale şi 8 decembrie parlamentare, sau efectiv 10 - parlamentarele, 24 - primul tur, 8 - al doilea tur. Văd ca le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu 5 ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie - n.r.) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene", a declarat Diana Şoşoacă la Guvern, conform Agerpres.

Lidera SOS România a afirmat că premierul i-a spus că există şi posibilitatea comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale.

"Premierul mi-a spus care sunt opiniile dânsului, există şi posibilitatea comasării alegerilor într-un anumit tur, ori turul unu, ori turul doi cu alegerile parlamentare, asta a venit de la premier, pentru că i-au solicitat probabil cei de la PNL. Am înţeles că sunt discuţii în coaliţie şi sunt luate absolut toate variantele posibile în calcul. Evident că în acel moment am făcut o argumentaţie juridică, constituţională, pe cele două decizii, din 2012 şi 2024, cu privire la comasarea alegerilor şi am spus că sunt neconstituţionale. Ni s-a invocat faptul că pe noi ne-ar avantaja. Pe mine nu mă poate avantaja încălcarea legii şi încălcarea Constituţiei. Pe mine aceste lucruri mă deranjează grav şi a fost o luptă continuă în aceşti ani, şi ca avocat înainte, pentru a implementa Constituţia ca fiind superioară tuturor directivelor şi regulamentelor", a precizat Diana Şoşoacă.

Attila: Credem că aceste alegeri pot fi stabilite pentru luna octombrie

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că Uniunea Democrată Maghiară a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, ca alegerile prezidențiale să fie stabilite în luna octombrie.

"Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului. Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului", a spus Cseke Attila, la Guvern, conform Agerpres.

El a adăugat că primul tur al alegerilor prezidenţiale pe data de 15 septembrie nu mai este posibil decât dacă Executivul emite marţi hotărârea în acest sens, aceasta fiind ultima zi când mai este posibil acest lucru.

"Dacă nu mai este posibilă data alegerilor pe 15 septembrie şi 29 septembrie turul doi, aşa cum coaliţia a stabilit iniţial, atunci credem că aceste alegeri pot fi stabilite pentru luna octombrie. Dacă nu va exista un acord în coaliţia de guvernare, atunci alegerile prezidenţiale vor trebui organizate undeva în noiembrie. Există posibilitatea organizării alegerilor prezidenţiale, ca să ne încadrăm şi în termenele constituţionale, în 24 noiembrie primul tur, în 30 noiembrie alegerile parlamentare, şi în 8 decembrie turul doi al prezidenţialelor. Aici ne-am încadra în termenul constituţional legat de convocarea noului Parlament", a afirmat acesta.  

UPDATE: 16:40 Premierul Marcel Ciolacu a întâmpinat delegația reprezentanților Grupului minorităților naționale la Palatul Victoria.

Premierul Marcel Ciolacu a întâmpinat delegația SOS, condusă de Diana Șosoacă, la Palatul Victoria.

UPDATE: 14:37 Premierul Marcel Ciolacu a întâmpinat delegația UDMR la Palatul Victoria. 

Suntem într-o situație, - a existat o decizie asumată la momentul acela, 15 septembrie... . Mâine e ultima zi în care s-ar putea da actul normativ astfel încât alegerile să fie pe 15 septembrie. Acum suntem în situația totuși să vedem un calendar asumat de toată lumea...”, a a declarat premierul la începutul consultărilor cu reprezentanții UDMR.

Simion: Eram pregătiţi pentru 15 septembrie

UPDATE: 12:28  Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe data de 15 septembrie.

"Am văzut un premier la care diferite grupuri de interese pe care nu le cunosc au ajuns. Mă temeam că este mincinos, e mai mult şi mai grav decât faptul că este mincinos. Nu poate, este neputincios. A anunţat un calendar. Nu ştiu cu ce este şantajat domnul Ciolacu. Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor, dar eram pregătiţi pentru 15 septembrie. Şi mâine se poate da hotărârea de guvern ca alegerile să fie pe 15 septembrie, nu cum s-a afirmat eronat că vineri era ultima zi. Dar la ce feţe triste am văzut acolo, în Palatul Victoria, e clar că a pierdut domnia. (...) Practic, a fost păcălit sa facă alegeri în iunie comasate şi acum este păcălit din nou", a afirmat Simion la finalul consultărilor de la Palatul Victoria.

El a susţinut că "nu Marcel Ciolacu ia hotărârea”, ci "altcineva". "Nu ştiu, SUA, ambasadele, Klaus Iohannis, nu ştiu. (...) Marcel Ciolacu pare o marionetă în mâna preşedintelui. (...) Marcel Ciolacu ia în calcul luna decembrie. Cu siguranţă acest guvern-marionetă este sub comanda lui Klaus Iohannis, premierul este un individ mincinos şi cu siguranţă Nicolae Ciucă nu se califică în turul 2, de asta i-au mai dat răgaz fostului general încă trei luni", a adăugat liderul AUR, conform AGERPRES.

Lasconi: Respectarea legii şi alegeri la termen

UPDATE 11:56 Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat după discuţiile de la Guvern că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen.

"Acest dialog cred că nu-şi avea rostul, dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia. O să vedem dacă doar s-a mimat o consultare (...). Noi am fost fermi, la fel ca în declaraţiile de dinainte - am spus respectarea legii şi alegeri la termen", a declarat Elena Lasconi.

Potrivit liderului USR, discuţiile se concentrează pe alegeri, în timp ce problemele românilor sunt altele. "Mi se pare absolut incredibil ca de astăzi se scumpesc iar toate şi creşte şi preţul la motorină şi la benzină", a spus Lasconi.

Preşedintele AUR, George Simon, a afirmat, înaintea discuţiilor cu reprezentanții Executivului, că pentru formaţiunea sa ar fi fost important ca scrutinul prezidenţial să aibă loc la termen.

"Mi se pare că domnul Ciolacu îşi dă prea mare importanţă pentru ceea ce este, un mincinos. Noi nu cerem nimic decât ca indivizi ca Marcel Ciolacu şi Rareş Bogdan să nu mai mintă. Rareş Bogdan a venit cu aceasta variantă a comasatelor, ca să nu mai fie impozitate pensiile, dacă îşi mai aduce cineva aminte. Acum vrea neapărat să salveze şcolile. Vă imaginaţi cum salvează Rareş Bogdan şcolile, că nu o să existe decât un singur buletin de numărat, nu cinci, ca la alegerile comasate ilegale. E un proces electoral viciat cap - coadă. Domnii liberali fac blat cu PSD-ul. (...) Pentru AUR era oportun ca alegerile să aibă loc la termen, în acest an, dar ce să fac dacă premierul este mincinos şi partenerii lui sunt şi ei mincinoşi?", a declarat Simion, adăugând că există probleme grave, între acestea fiind creşterea accizelor.   

Știrea inițială: „Având în vedere intenţia Guvernului de a finaliza calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare - 2024, luni, 1 iulie, vor avea loc consultări cu partidele politice, la Palatul Victoria”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Astfel, primul partid care se va întâlni cu reprezentanții Guvernului, în contextul stabilirii datei alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din acest an, este USR, de la ora 10:00.

Consultările vor continua cu reprezentanții AUR, de la ora 11:00, și cu reprezentanții UDMR, de la ora 14:00.

Discuțiile cu SOS România încep de la 15:00, cele cu grupul minorităţilor naţionale de la 16:00, și ultimele programate astăzi sunt cu reprezentanții PUSL, de la 17:00.

Consultările vor continua şi marţi, 2 iulie, cu reprezentanţii altor formaţiuni politice.

Din partea Guvernului, vor participa la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că va invita liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună data alegerilor prezidențiale, pe fondul neînțelegerilor dintre membrii coaliției PSD - PNL privind calendarul scrutinului și a schimbului de declarații din ultimele zile între cele două partide.

Liderul PSD a afirmat că „țopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri” şi din punctul său vedere „trebuie să înceteze”.

Aceasta în contextul în care vineri a fost ultima zi pentru adoptarea hotărârii de guvern care ar fi programat primul tur al alegerilor pe data de 15 septembrie 2024.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite