Povestea fabuloasă a beizadelei Meleşcanu: nu mai e consul, dar rămâne cu sinecura de la Senat. Cum a fost întors de tatăl său de pe autostradă de frica DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu e în diplomaţie din anii '60
Teodor Meleşcanu e în diplomaţie din anii '60

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a retras, oficial, pe Adrian Pârvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu, din funcţia de consul la Strasbourg. În realitate, Pârvulescu nu mai ajunsese la post. Guverul Dăncilă i-a oferit funcţia în urmă cu doi ani, însă fiul lui Teodor Meleşcanu a rămas angajat la Senat de frica procurorilor. Pornise spre Strasbourg, dar tatăl său l-a întors din drum, la propriu.

În iunie 2018, Guvernul condus de Viorica Dăncilă l-a numit pe Adrian Pârvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu, în funcţia de consul la Strasbourg, într-un lot de avansări pe criterii de nepotism. Anterior, Pârvulescu a ocupat funcţia de consul în Luxemburg. Decizia Guvernului a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată chiar de Teodor Meleşcanu, la acea dată ministru de Externe. Pe scurt, tatăl-ministru şi-a avansat în carieră fiul, fie el şi vitreg.

Legea spune că diplomaţii mai pot rămâne 90 de zile în funcţie după ce au fost rechemaţi de la post, aşa că fostul consul al României la Strasbourg, Sabin Pop, a prins toamna anului 2018 în Franţa. În septembrie, Sabin Pop a plecat cu maşina spre Bucureşti, iar Adrian Pârvulescu a plecat la Strasbourg. Surse diplomatice au povestit pentru „Adevărul“ că, ajuns la Budapesta, Adrian Pârvulescu a fost sunat de Meleşcanu, care i-a cerut să se întoarcă în ţară, că nu mai e consul. Motivul: urma să fie audiat de procurori pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese, tocmai pentru că şi-a promovat fiul.

În vara anului 2018, profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, a făcut o plângere penală împotriva lui Meleşcanu, în care a reclamat faptul că nu a fost numit consul la Strasbourg, deşi, în 2016, a câştigat un concurs organizat de MAE pentru acest post.

Moment jenant la Budapesta
Drumul lui Adrian Pârvulescu spre Strasbourg nu a fost marcat doar de vestea proastă primită de la tatăl său, ci şi de un anume comic de situaţie. La hotelul din Budapesta la care a tras Pârvulescu, ca să se odihnească în drumul lung spre Franţa, s-a cazat şi Sabin Pop, fostul consul, care venea dinspre Franţa acasă, în România. Aşa că cei doi au dat cap în cap, după cum au povestit pentru „Adevărul“ surse din anturajul celor doi diplomaţi.

Deşi n-a reuşit să ajungă la Strasbourg, fiul lui Meleşcanu nu a rămas pe drumuri. S-a întors într-un post călduţ la Parlament. Adrian Pârvulescu a fost şeful Biroului de Achiziţii Publice din Senat până în 2013. De acolo, a fost detaşat la MAE, iar ministrul de Externe de la acea vreme, Titus Corlăţean (PSD), l-a trimis consul în Luxemburg. Surse diplomatice au confirmat pentru „Adevărul“ că Adrian Pârvulescu a picat mai multe examene de intrare în diplomaţie, aşa că a rămas cu statutul de „detaşat“.  Prin decizia Guvernului de a-la trimite la Strasbourg, detaşarea în Luxemburg s-a încheiat. Cum la Strasbourg n-a ajuns, dar nici în Luxemburg n-a putut  reveni,  Pârvulescu s-a întors în funcţia de şef al Achiziţiilor Publice din Senat, instituţie condusă la acea vreme de Călin Popescu Tăriceanu, şeful de partid al tatălui său. Însă la finalul anului trecut,după ce ALDE s-a rupt de PSD, tatăl său, Teodor Meleşcanu, s-a dezis de Tăriceanu şi i-a luat locul în fruntea Senatului cu sprijinul PSD. Aşadar, Teodor Meleşcanu a ajuns din nou şeful fiului său.

Franţa via Bucureşti
Din vara anului 2018 şi până în toamna anului 2019, Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu a emis  nouă hotărâre prin care Adrian Pârvulescu să fie rechemat oficial de la Strasbourg. Aşadar, decizia de numire a rămas  în vigoare din punct de vedere juridic. Miza era următoarea: Teodor Meleşcanu a aştepătat să se limpezească apele, ca apoi să-şi trimită fiul la Strasbourg. Numai că premierul Viorica Dăncilă a devenit candidatul PSD la prezidenţiale şi a încercat să se ferească de scandaluri. De altfel, Viorica Dăncilă l-a şi schimbat pe Teodor Meleşcanu din fruntea Ministerului de Externe pentru a mai îndrepta din imaginea şifonată a Guvernului.

În final, Guvernul Dăncilă a căzut prin moţiune de cenzură, iar noul ministru, Bogdan Aurescu, a închis subiectul din punct de vedere juridic. Adrian Pârvulescu va rămâne în continuare angajat la Senat. Şi tatăl său va mai rămâne o perioadă în fruntea Senatului, până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite