Ponta: „Aderarea la zona euro nu presupune numai avantaje, ci şi dezavantaje”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta avertizează că aderarea la zona euro nu este numai lape şi miere FOTO Mediafax
Ponta avertizează că aderarea la zona euro nu este numai lape şi miere FOTO Mediafax

Victor Ponta a declarat la România TV că aderarea României la zona euro nu trebuie să fie o măsură impusă, ci trebuie să genereze o schimbare în mintea oamenilor, care să înţeleagă că acest proces nu presupune numai avantaje, ci şi anumite dezavantaje, anunţă Mediafax.

„În primul rând, e o schimbare în mintea oamenilor, pentru că nu trebuie să fie o măsură impusă. Oamenii trebuie să înţeleagă ce înseamnă trecerea la euro, care sunt avantajele şi dezavantajele, că nu sunt numai avantaje, sunt şi dezavantaje”, a spus Ponta la România TV. Premierul a evidenţiat că sunt necesare adoptarea unui set de legi şi aplicarea unor restricţii privind deficitul, inflaţia şi politica monetară.

Preşedintele Klaus Iohannis va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic naţional privind aderarea României la zona euro, a anunţat joi Administraţia Prezidenţială, după o întâlnire a preşedintelui cu premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naţionale de trecere la euro şi a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative şi instituţionale, care să asigure României un parcurs economic stabil şi predictibil”, se precizează într-un comunicat în care se menţionează şi că interlocutorii au decis „înfiinţarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea şi monitorizarea etapelor şi responsabilităţilor implicate pentru atingerea acestui obiectiv”.

De asemenea, discuţiile au avut scopul „să identifice principalele etape şi responsabilităţi economice şi instituţionale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de Convergenţă 2015-2018".

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite