Politico: Iohannis, printre cei care ar putea să o înlocuiască pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis ar putea să o înfrunte pe Ursula von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, se arată într-un material al publicației Politico, care arată subliniază că la Bruxelles se fac numeroase speculații cu privire la persoana care ar putea fi aleasă ca viitor șef al executivului european.

Și Euronews a scris că Iohannis ar putea să îi ia locul lui von der Leyen la șefia CE Foto: Arhivă
Și Euronews a scris că Iohannis ar putea să îi ia locul lui von der Leyen la șefia CE Foto: Arhivă

Președintele României, Klaus Iohannis, este văzut ca o „mână sigură„ și este un favorit al liderilor europeni, în special al conservatorilor, relatează Politico. Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că și-a menținut țara ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina - ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria. Spre deosebire de Polonia, România a respectat, de asemenea, cu strictețe regulile pieței unice a UE și nu a impus în mod unilateral restricții asupra cerealelor ucrainene - ceea ce a întărit reputația lui Iohannis ca jucător de echipă pro-european.

Conform sursei citate, mulți susțin că a venit timpul ca un est-european să conducă UE. În acest caz, vorbitorul de limbă germană Iohannis este bine plasat, provenind din aceeași familie politică din PPE ca von der Leyen. Decizia PPE de a-și organiza congresul electoral la București atestă, de asemenea, poziția sa în rândul liderilor conservatori ai grupului.

Având în vedere că al doilea său mandat de președinte se va încheia în decembrie, Politico scrie că președintele Klaus Iohannis este în căutarea unui post internațional de top. Luna trecută, el a anunțat ca va candida la funcția de viitor lider al NATO - dar aceasta va fi o bătălie dificilă, având în vedere sprijinul larg acordat premierului olandez Mark Rutte.

Un contraargument prezentat de sursa citată arată că lansarea ofertei sale de ultim moment de a-i lua lui Rutte rolul de lider al NATO ar fi deranjat unele țări din Europa de Vest.

În materialul în care numele lui Klaus Iohannis este prezentat al patrulea și ar avea o șansă din cinci de a o înlocui pe Ursula von der Leyen mai sunt vizați și Mario Draghi, fost prim-ministru al Italiei și fost guvernator al Băncii Centrale Europene, Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, Andrej Plenkovic, premierul Croației, francezul Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, dar se vorbește inclusiv despre varianta unui candidat surpriză.

De altfel Klaus Iohannis apare şi pe o listă de șapte opțiuni care ar putea să îi ia locul Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene într-o analiză publicată pe 18 aprilie de Euronews, care arată că dacă Europa va opta pentru o altă Comisie „geopolitică”, „în acest caz, numele președintelui român ar putea ieși ca un iepure din pălărie”.

În acest material, șeful statului este văzut ca un strateg și se preconizează că ar fi relativ bine văzut în Consiliul European, dar are nevoie de o majoritate PPE în Parlament. Drept argument pro este faptul că este candidat dintr-o țară estică și din partea PPE, iar contra că „depinde de rezultatul cursei pentru NATO” în care a anunțat că se va lansa.

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă organizată, marți, în cadrul vizitei sale oficiale în Coreea de Sud, dacă în spatele ușilor închise există state care îi susțin candidatura la Secretariatul General al NATO și dacă e un plan B posibila candidatură la Comisia Europeană, despre care s-a scris, Klaus Iohannis a răspuns: „Despre susținerea în spatele ușilor închise, vă dați seama că asta înseamnă că, în limbaj diplomatic, nu se vorbește în public, și atunci cred că înțelegeți foarte bine că nu voi divulga aceste poziții. Iar, în ceea ce privește cealaltă chestiune, vă referiți la un material de tip analiză făcut fără să fim consultați și, dacă vi se pare că arăt bine în material, mă bucur, dacă nu, nu”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că va candida la șefia Alianței Nord-Atlantice. Anunțul președintelui a venit chiar în ziua în care se împlineau 25 de ani de la prima extindere a NATO către țările din estul Europei, principalul argument al președintelui fiind necesitatea unui reprezentant al țărilor din Est.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite