Orban: Este prima dată când Guvernul adoptă proiectul legii bugetului, fără a avea în vigoare Legea pentru aprobarea plafoanelor cadrului fiscal bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO Inquam Photos
Ludovic Orban FOTO Inquam Photos

Fostul premier Ludovic Orban a criticat actuala conducere a Executivului, acuzând încălcarea Legii privind finanţele publice şi cea a responsabilităţii fiscal-bugetare. Fostul liberal a atras atenţia că este primul an în care proiectul legii bugetului de stat este adoptat de Guvern, „fără a avea în vigoare Legea pentru aprobarea plafoanelor cadrului fiscal bugetar” şi în lipsa unei întruniri a CSAT pentru avizarea bugetelor mai multor instituţii.

„Legea bugetului este dovada bătăii de joc şi abuzului la care e dispusă majoritatea toxică PSD-PNL. Este pentru prima dată când Guvernul adoptă proiectul legii bugetului de stat, fără a avea în vigoare Legea pentru aprobarea plafoanelor cadrului fiscal bugetar. Este o încălcare explicită a legii privind finanţele publice şi a legii responsabilităţii fiscal-bugetare”, a scris Ludovic Orban pe Facebook. 

Fostul lider PNL a subliniat că „este o premieră faptul că bugetul de stat se aprobă fără întrunirea CSAT, care are obligaţia legală de a aviza bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Legea de funcţionare a CSAT este dincolo de orice dubiu: orice hotărâre adoptată trebuie să aibă loc printr-o şedinţă convocată a CSAT. În schimb, probabil pentru a ascunde de ochii publicului majorările de 20-30% ale bugetelor unor servicii, au inventat o „procedură de lucru” care nu are niciun fel de bază legală”. 

Potrivit parlamentarului, „nu a existat în niciun an un termen atât de scurt, doar de câteva ore, pe care să-l aibă parlamentarii la dispoziţie pentru a citi proiectul de lege şi pentru a formula amendamentele pe care le consideră necesare. O altă încălcare grosolană a legii, respectiv a Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului, care stabileşte un termen de 5 zile”, a mai transmis parlamentarul. 

„Nu mai vorbesc de faptul că exista o obligaţie legală pentru consultare publică, care impunea minimum 10 zile în care legea bugetului de stat să poată fi analizată de orice parte interesată. Mai rămâne ca, în curând, legea bugetului de stat să fie declarată oficial secret de stat şi banii acestei ţări să fie cheltuiţi pe ascuns, fără constrângeri, fără ca cineva să mai poată avea ceva de spus”, a mai scris parlamentarul. 

   

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite