Nicolae Ciucă, după reuniunea şefilor de Guvern ai statelor NATO din Europa de Sud-Est: „Avem nevoie de o apărare mai puternică” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Liderii de Guvern ai ţărilor NATO din Europa de Sud-Est au discutat, luni, despre adoptarea unor strategii de apărare comune, cooperarea la nivel energetic şi despre facilitarea aprovizionării cu alimente de bază.  Premierul Nicolae Ciucă a transmis că Flancul Estic are nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare eficientă.

UPDATE- În ceea ce priveşte gazul, premierul Bulgariei a punctat faptul că „ceea ce obişnuia să vină din nord, acum trebuie să vină din sud”.

Întrebaţi despre o eventuală criză a alimentelor în regiune, cauzată de războiul din Ucraina, liderii Guvernelor ţărilor NATO din Europa de Sud-Est au vorbit despre problema exporturilor de cereale, despre producţia de îngrăşăminte, îngreunată din cauza crizei de gaz, dar şi despre cooperarea dintre state pentru a asigura necesarul de trai. 

„Sunt două elemente de îngrijorare. Primul, Rusia a oprit exporturile de cereale, iar al doilea este că porturile la Marea Neagră nu sunt capabile să transporte recoltele. Dacă conflictul continuă, va fi vorba de recoltele din 2022. Ar fi o provocare pentru aprovizionarea cu mâncare în Europa. 

Din fericire, regiunile noastre pot avea culturi bogate şi am discutat astăzi ca Ministerele Agriculturii să coopereze pentru a asigura securitatea alimentelor. Suntem aici să ne coordonăm şi să ne ajutăm”, a explicat prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov.

Şeful Guvernului din Muntenegru a vorbit despre renunţarea la barierele administrative, prin reducerea costurilor de comerţ între statele din regiune şi a făcut apel la cooperare pentru a exista echitate între state atunci când vine vorba de alimente. 

Din partea României, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că până acum nu ne-am confruntat cu nicio problemă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu alimente. „Bineînţeles, sunt probleme cu lanţurile de aprovizionare din cauza invaziei ruse în Ucraina şi din cauza tuturor sancţiunilor aplicate Rusiei. 

Am discutat despre cum ne putem susţine unii pe alţii şi una dintre problemele ridicate a fost cea a îngrăşămintelor şi de aceea cred că resursele de gaz şi de energie sunt foarte importante, pentru că îngrăşămintele depind de gaz”, a transmis premierul român, care a mai precizat că este nevoie ca miniştrii ţărilor din regiune să coopereze pentru a găsi soluţii la toate aceste probleme. 

UPDATE - Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre necesitatea coordonării statelor din Sud-Estul Europei pentru a putea face faţă ameninţărilor de securitate din regiune.

„Această reuniune a oferit cadrul oportun pentru a aprofunda discuţiile asupra consecinţelor pe care invazia rusă în Ucraina le are asupra securităţii din Sud-Estul Europei. (...) Acţiunile Rusiei în Ucraina afectează grav climatul de securitate din zona Mării Negre şi din Sud-Estul Europei. 

Coordonarea în zona de Sud-Est este o necesitate şi astăzi tocmai asta am făcut. Cooperarea este cheia managementului fiecărui conflict. Am decis să rămânem fermi aspra valorilor euroatlantice. Astăzi am discutat despre cum să dezvoltam cooperarea în calitate de aliaţi NATO pentru a întări securitatea Flancului Estic. 

I-am invitat pe aliaţii noştri să contribuie la structurile NATO de pe teritoriile noastre. Nu avem nicio îndoială că Rusia este cea mai serioasă ameninţare la adresa securităţii noastre. Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare eficientă”, a punctat prim-ministrul României, luni, la Sofia.  

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că liderii Guvernelor ţărilor NATO din Sud-Estul Europei au mai decis să întărească securitatea cibernetică şi să sporească relaţiile comerciale din regiune. Prim-ministrul României a punctat că atenţia ar trebui să fie îndreptată şi către Republica Moldova, care se confruntă în această perioadă cu un val mare de refugiaţi şi care pune la încercare instituţiile şi economia statului vecin. 

Şeful Executivului şi-a exprimat, totodată, susţinerea pentru Muntenegru, mai concret pentru aderarea acestei ţări la UE.

***

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a subliniat că liderii de Guvern ai ţărilor NATO din Europa de Sud-Est au discutat despre securitatea din regiune, adoptarea unor strategii de apărare comune, cât şi despre coordonarea la nivel energetic, pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc, şi cooperarea în domeniul economic. Totodată, un alt subiect de pe agenda reuniunii de luni a fost combaterea spălării banilor, după cum a transmis premierul Petkov. 

„În acest moment de criză, în care războiul din Ucraina a ras atenţia tuturor, securitatea regiunii este sub ameninţare. Ne-am reunit astăzi pentru a ne coordona la nivelul NATO şi UE, dar şi la nivelul Balcanilor. Visul meu este să avem o zona a Balcanilor foarte bine coordonată în toate domeniile”, a transmis premierul Bulgariei, în cadrul conferinţei de presă.


Potrivit Executivului, Nicolae Ciucă va susţine o declaraţie de presă la finalul reuniunii, de la ora 12.30. Ulterior, prim-ministrul român va participa la prânzul de lucru oferit de omologul bulgar, Kiril Petkov.

Liderii statelor NATO din Europa de Sud-Est vor discuta despre consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina şi despre consolidarea securităţii din regiune.

Premierul Nicolae Ciucă va avea întrevederi bilaterale cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov, omologul sau din Muntenegru, Zdravko Krivokapić, precum si cu premierul  Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovacevski. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite