Neînţelegeri între premier şi ministrul Sănătăţii. Cîţu îl contrazice pe Vlad Voiculescu în privinţa campaniei de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Premierul Florin Cîţu l-a contrazis luni dimineaţă pe ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, afirmând că nu există vreo persoană care să se fi vaccinat în afara strategiei naţionale de imunizare. Acesta a mai explicat că nu se irosesc doze de vaccin şi că nu vor mai exista alte reprogramări la vaccinare.

„Deja s-au făcut reprogramările, nu se mai întâmplă nicio reprogramare. Dozele care vin sunt deja programate pentru vaccinuri. Situaţia prin care trece România cu vaccinurile este pentru toată lumea. În aceste condiţii, România reuşeşte să vaccineze mai repede decât multe ţări din UE. Vom menţine acest ritm.

De la AstraZeneca vor veni cred că 800.000 de vaccinuri în februarie. Începem să avem ritmul pe care îl aşteptam. Îl menţinem. Domnul Gheorghiţă a spus la fel. Ţintim să avem vaccinaţi cu două doze 10,4 milioane de oameni până la sfârşitul lui septembrie”, a declarat Florin Cîţu, în Parlament, înaintea şedinţei BEx a PNL.

Premierul a confirmat apoi că şi persoanele sub 65 de ani care au probleme medicale se pot vaccina în această perioadă, în contradicţie cu afirmaţiile ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu. Acesta a precizat că vaccinarea prioritară a persoanelor vulnerabile medical de peste 65 de ani se poate face în următoarea perioadă, în special odată cu suplimentarea dozelor Pfizer sau Moderna.

„Se poate face acest lucru doar dacă vin suplimentar doze Pfizer sau Moderna. Cele de la AstraZeneca sunt pentru persoane sub 55 de ani, deci nu pot să intre în această strategie.

Dacă vor veni doze suplimentare de la Pfizer în această lună ele vor merge cu prioritate către persoanele de peste 55 de ani, însă nu putem vorbi de o schimbare de strategie în acest moment”, a mai relatat Florin Cîţu.

Totodată, premierul a respins afirmaţia cum că 70.000 de oameni ar fi fost vaccinaţi fără să fie programaţi anterior. 

„Am înţeles de la domnul Gheorghiţă că nu este susţinută de date. Datele arată că au fost aproape 1.300 de persoane în afară. Pentru fiecare există nişte indicaţii. Pentru noi este foarte important să se vaccineze cât mai multă lume. Ăsta este scopul campaniei de vaccinare”, a conchis premierul.

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, sâmbătă, că, în luna februarie, doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu dizabilităţi şi cele cu imunitatea scăzută, precum şi cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia se vor putea programa la vaccinare, în condiţiile în care autorităţile deja au amânat programările pentru câteva zeci de mii de persoane, din cauza lipsei vaccinurilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite