MRU, despre lista ambasadorilor lui Iohannis: „Numirile sunt relativ interesante“. Cât câştigă un ambasador

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu, alături de Klaus Iohannis, în campania pentru Preşedinţie FOTO Mediafax
Mihai Răzvan Ungureanu, alături de Klaus Iohannis, în campania pentru Preşedinţie FOTO Mediafax

Fostul premier şi consilier personal al preşedintelui Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu, a comentat numirile de ambasadori asupra cărora Iohannis şi Ponta au căzut de acord, precizând că sunt „relativ interesante“. Fostul ministru de Externe a mai spus că un ambasador câştigă aproximativ 4.000 de euro.

„Numirile sunt relativ interesante, nu neap[rat surprinzătoare. Mă bucur că într-un număr apreciabil cei care urmează să ocupe noi posturi diplomatice, chiar dacă le leagă între ele, sunt diplomaţi de carieră. Examenele de admitere în MAE, din considerente de ordin financiar sunt rarisime, ceea ce duce la o inversare a piramidei vârstelor şi a aptitudinilor diplomatice subliniate de rangul ocupat. Există o paletă largă de ambsadori şi un număr scăzut de diplomaţi aflaţi la primii paşi în carieră”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu, la Digi24.

Fostul premier a mai spus că există un dezinteres vizavi de Ministerul de Externe. „Probabil lista ambasadorilor se va constitui pe viitor din pensionari. Instituţia ameninţă să ajungă în colaps. Cariera de diplomat nu este atât de bine remunerată pe cât s-ar putea crede. Este încărcat de servituţi, e supusă tuturor bătăilor de cap administrative, iar variaţia de confort personal ce înseamnă salariu de exterior şi ce înseamnă salariu în ţară nu e chiar atât de mare. O bună dotare cu ambasadori era necesară“, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu, care a dezvăluit că un ambasador câştigă undeva la 4.000 de euro.

Chiar dacă un ambasador câştigă aproximativ 4000 de euro, Mihai Răzvan Ungureanu spune că nu este neaparat vorba de bani când vorbim de posturile în străinătate. „Totul se reglează la nivelul unei repartiţii ale resursei umane. Poţi să ai un salariu foarte bun şi să ai un post extrem de dificil, într-un loc de conflict, acolo unde viaţa îţi este pusă în pericol. Riscurile sunt foarte mari în anumite zone”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu la Digi24, precizând că un ministru „are undeva la 50 de milioane de lei vechi”, a conchis MRU. 

Maior, în schimbul lui Hurezeanu

România a schimbat garnitura de ambasadori în cele mai importante noduri diplomatice ale lumii. Însă, cum pentru prima dată în istoria post-decembristă preşedintele ales n-a reuşit să-şi instaleze şi propriul Guvern, selecţia diplomaţilor s-a făcut tot în urma unei negocieri politice, pe linia scurtă dintre Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. O faţă a coabitării politice pudrată cu fard diplomatic.

Spre exemplu, fostul director al SRI, George Maior, omul despre care s-a spus în campania electorală că va fi numit premier dacă Ponta va ajunge preşedinte, a fost trimis ambasador în SUA, în locul lui Iulian Buga. Dacă Ponta l-a susţinut pe Maior pentru postul din SUA, preşedintele Iohannis a insistat ca Emil Hurezeanu să fie trimis la Berlin.

Un alt om din echipa lui Iohannis este Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe în timpul guvernării Tăriceanu, trimis ambasador la UNESCO, în locul criticului literar Nicolae Manolescu. Însă Cioroianu poate fi privit mai puţin ca un apropiat al lui iohannis, el fiind susţinut mai degrabă de PNL. De partea cealaltă, Victor Ponta a mai reuşit două mutări importante. L-a transferat pe Mihnea Motoc de la reprezentanţa României la UE la Ambasada din Londra. Iar în locul lui Motoc, pe care Ponta a insistat în toamnă să-l numească ministru de Externe, a fost trimisă Luminiţa Odobescu, consilier la Cancelaria premierului pe probleme de politică europeană.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis şi Victor Ponta încep negoţul cu ambasadori

Preşedintele şi premierul şi-au trimis apropiaţii în posturi-cheie ale diplomaţiei, cum ar fi SUA sau Germania. Cele două Palate au mai negociat câteva rotiri de cadre pentru posturile de la Londra, Paris şi UE

Hurezeanu, Maior şi Cioroianu, numiţi ambasadori de Iohannis. Ce diplomaţi cu nume au fost rechemaţi

Preşedinţia a publicat lista cu noii ambasadori ai României în posturile diplomatice-cheie ale lumii. Astfel, George Maior, fost director al SRI, a fost numit ambasador în SUA, Emil Hurezeanu a fost trimis la Berlin, iar Adrian Cioroianu îl va înlocui la UNESCO pe Nicolae Manolescu. De asemenea, Ion Jinga a fost mutat de la Londra la Oficiul ONU, iar Bogdan Mazuru, de la Paris în Austria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite