Modificări pentru proiectele de energie regenerabilă. Termene scurtate și eliminarea necesității unor documente

0
Publicat:

Dan Nica a anunțat introducerea unor măsuri prin care implementarea proiectelor din domeniul energiilor regenerabile va fi mult mai rapidă, datorită reducerii și, în unele cazuri, a eliminării termenelor pentru acordarea autorizațiilor.

Europarlamentarul a anunțat discutarea mai multor măsuri FOTO Pixabay
Europarlamentarul a anunțat discutarea mai multor măsuri FOTO Pixabay

„Se introduce pentru instalaţiile solare sub 50 kW o procedură simplă de notificare, fără să mai fie nevoie de vreo aprobare. Reuşim, practic, o schimbare majoră, pentru că termenele actuale de implementare a proiectelor pentru energiile regenerabile merg până la şapte ani, şi asta nu doar în România, ci şi în Germania. Este o lentoare inadmisibilă, cauzată de o birocraţie excesivă, căreia îi punem capăt”, a subliniat șeful delegației PSD din Parlamentul European, Dan Nica, într-un comunicat de presă. 

Șeful delegației PSD din Parlamentul European, a mai transmis că „în Comisia europarlamentară pentru Industrie, Energie şi Cercetare (ITRE), am obţinut un sprijin larg pentru modificarea Directivei privind energiile regenerabilele, în vederea diversificării surselor de energie în UE şi pentru accelerarea dezvoltării energiei regenerabile, pentru a înlocui combustibilii fosili în consumul casnic şi industrial”. 

Astfel, Dan Nica a explicat că „se reduc termenele-limită pentru acordarea autorizațiilor în cazul proiectelor din zonele de accelerare a energiei din surse regenerabile„, urmând ca fiecare stat membru să stabilească „ce zone sunt mai potrivite pentru instalarea accelerată de instalații pentru producerea de energie din surse regenerabile”.

„Termenul maxim de aprobare va fi de 9 luni, inclusiv pentru elementele de rețea energetică aferente acestora și racordarea la rețea, și de maxim 6 luni pentru creșterea capacității sau pentru instalații noi cu o capacitate electrică mai mică de 150kW, precum și pentru racordarea acestora la rețea”, a mai precizat Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD a mai precizat că „în afara zonelor prioritare, pentru aceleași tipuri de proiecte precum cele menționate, termenele vor fi de 18 luni (față de cei 2 ani propuși de Comisia Europeană), respectiv de 1 an.

„În cazul echipamentelor de energie solară în structuri artificiale, inclusiv clădiri, procesul de acordare a autorizației pentru instalarea echipamentelor de energie solară, inclusiv a instalațiilor solare integrate în clădiri, în structuri artificiale existente sau viitoare, cu excluderea suprafețelor de apă artificială, aprobarea proiectului va trebui să fie făcută în maxim 3 luni și se introduce, pentru instalațiile solare sub 50 kW, o procedură simplă de notificare. De asemenea, cerințele pentru construcții în vigoare urmează să fie eliminate. Instalația de energie solară integrată în clădiri va fi scutită de evaluarea impactului asupra mediului”, a detaliat Dan Nica.

„O altă noutate va fi termenul de verificarea a cererilor, de către autoritățile publice, de 30 de zile de la data depunerii cererilor pentru instalații noi de energie regenerabilă, cu excepția cererilor pentru instalații cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW. Pentru astfel de instalații și pentru noi aplicații de realimentare a centralelor, faza de verificare se va finaliza în termen de 15 zile”, a mai arătat sursa citată. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite