Mircea Geoană: România, un aliat NATO foarte apreciat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este un aliat NATO "foarte apreciat" şi are contribuţia sa la securitatea comună, inclusiv în acest moment de răscruce, a transmis, marţi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-o intervenţie online la conferinţa internaţională "Gândirea Militară Românească".

Adjunctul secretarului general al NATO susţine că România este un aliat apreciat. Foto: Profimedia
Adjunctul secretarului general al NATO susţine că România este un aliat apreciat. Foto: Profimedia

"Regiunea Mării Negre a fost punctul de interes, bastionul şi platforma de lansare a agresiunilor ruse care s-au acumulat până la războiul de azi. Comportamentul iresponsabil şi ostil al Rusiei în regiunea extinsă a Mării Negre afectează profund securitatea Alianţei", a punctat secretarul general adjunct al NATO.

El a spus că, "de la conflicte îngheţate până la folosirea forţei militare, de la restricţii repetate ale libertăţii de navigaţie la atacuri privind securitatea cibernetică, Rusia a folosit toate instrumentele tradiţionale şi hibride". 

"A transformat părţi din Marea Neagră într-un teritoriu de război. Deci, ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră", a completat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a mulţumit României că "a făcut posibile condiţiile pentru exporturile de produse din Ucraina prin porturile şi prin traversarea teritoriului său".

"Retragerea parţială a Rusiei din Herson demonstrează curajul incredibil ale forţelor armate ucrainene şi ne arată cât de important este să continuăm susţinerea Ucrainei. Preşedintele Putin reacţionează la înfrângerile pe care le înregistrează pe câmpul de luptă cu mai multe atacuri asupra oraşelor ucrainene, asupra civililor, asupra infrastructurii civile şi cu o retorică periculoasă legată de forţele nucleare. Aşa că trebuie să ne păstrăm cursul pentru Ucraina, dar şi pentru noi. NATO nu va fi intimidată sau descurajată. Vom susţine dreptul Ucrainei la autoapărare atât cât este nevoie. În acelaşi timp, continuăm să ne consolidăm apărarea proprie, pentru a păstra teritoriul aliat şi cei un miliard de cetăţeni ai noştri în siguranţă", a arătat Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, prezenţa aliată consolidată din ţara noastră are un mesaj clar - "Suntem aici să apărăm România şi fiecare centimetru de sol aliat".   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite