Ministrul britanic de Externe: Toți actorii politici din România trebuie să respecte Constituția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul britanic de Externe William Hague a subliniat, la întrevederea cu premierul Victor Ponta, necesitatea ca toţi actorii politici să respecte prevederile Constituţiei, el apreciind asigurările prim-ministrului privind aplicarea hotărârilor CC şi organizarea referendumului conform deciziei CC.

Precizările sunt cuprinse într-un comunicat transmis, marţi, Mediafax, de Ambasada Marii Britanii, referitor la întâlnirea dintre ministrul britanic de Externe William Hague şi prim-ministrul Victor Ponta.

„Ministrul britanic de Externe William Hague a avut o întrevedere cu prim-ministrul român Victor Ponta astăzi, 17 iulie, la Bucureşti. Cei doi au abordat subiecte legate de parteneriatul strategic dintre România şi Marea Britanie, precum şi aspecte ale situaţiei politice actuale din România", se arată în comunicat.

Referitor la cel de-al doilea subiect, „oficialul britanic a subliniat necesitatea ca toţi actorii politici să respecte prevederile Constituţiei, instituţiile statului şi deciziile adoptate de instanţele judecătoreşti", menţionează sursa citată.

„William Hague a apreciat asigurările date de premierul Victor Ponta privind aplicarea deciziilor luate de Curtea Constituţională şi organizarea referendumului din data de 29 iulie în conformitate cu decizia privind Legea Referendumului formulată de Curtea Constituţională", precizează comunicatul.

Potrivit sursei citate, ministrul britanic a adăugat că, având în vedere perioada de instabilitate economică prin care traversează Europa, este cu atât mai important ca întreaga clasă politică să demonstreze în mod clar că litera legii este respectată, să asigure stabilitatea politică şi să continue progresele în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

William Hague a discutat cu premierul Victor Ponta şi despre relaţia bilaterală, remarcând trendul ascendent în comerţul bilateral şi cooperarea excelentă pe probleme de securitate şi apărare, inclusiv în Afganistan. Oficialul britanic a subliniat angajamentul constant al Guvernului de la Londra privind asistenţa oferită instituţiilor româneşti în reforma justiţiei şi în lupta împotriva corupţiei, inclusiv prin expertiză britanică în aceste domenii, se mai arată în comunicatul ambasadei britanice.
Surse diplomatice au declarat agenţiei Mediafax ca escala ministrului britanic a fost una programată în mod special.

„A fost o escală specială a ministrului britanic, care a dorit să vină la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române pe tema recentelor evoluţii de pe scena politica românească", au precizat sursele citate.
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Aeroportul Henri Coandă-Otopeni, după ce a sosit din vizita efectuată la Chişinău, cu ministrul britanic de Externe, William Hague, ajuns pentru puţin timp în România, au declarat anterior surse oficiale.

Întors marţi seară la Bucureşti din vizita efectuată în Republica Moldova, premierul a plecat de la aeroport, dar s-a întors după circa zece minute, după ce presa a părăsit salonul oficial.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite