Ministerul Muncii dă detalii despre plata pensiilor în ianuarie. Când începe distribuirea veniturilor pentru cei vârstnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii a prezentat, miercuri, calendarul plății pensiilor în ianuarie 2024. Distribuirea pensiilor pe teren, la domiciliul beneficiarilor, va începe vineri 5 ianuarie.

Ministerul Muncii a anunțat când vor fi plătite pensiile în luna ianuarie 2024 Foto:Arhivă
Ministerul Muncii a anunțat când vor fi plătite pensiile în luna ianuarie 2024 Foto:Arhivă

Casa Națională de Pensii informează că în luna ianuarie 2024 plata pensiilor la Poștă se face conform convenției încheiate între cele două instituții. Fondurile necesare s-au transmis astăzi către Poșta Română”, a transmis Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

Astfel, potrivit instituției, distribuirea pensiilor pe teren (la domiciliul beneficiarilor) se va efectua începând cu data de 5 ianuarie 2024.

Plata pe card a pensiilor se va face în perioada 11 - 12 ianuarie”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Muncii a mai precizat că deschiderea de credite de la Ministerul Finanțelor pentru plata pensiilor în luna ianuarie 2024 s-a făcut din 29.12.2023 cu utilizarea creditelor începând cu data de 03.01.2024 și cu încadrarea in limitele lunii Ianuarie 2024, aprobate de Guvern.

Perioadele de muncă și dreptul la pensie, recunoscute reciproc în România și SUA

Tot miercuri, Ministerul Muncii a anunțat că Legea de ratificare a Acordului dintre România și SUA privitor la recunoașterea reciprocă a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie a fost promulgată.

Astfel, instituția mai notează că, în baza Acordului va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat.

Actul normativ conține și dispoziții cu privire la încasarea pensiilor în statul ales de către beneficiari. Acest lucru constituie un avantaj important pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată”, susține Ministerul Muncii.

Iar Acordul prevede, de asemenea, dispoziții privind evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de Acord. Și în ceea ce privește lucrătorii detașați, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Pentru România documentul se aplică legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite