Libertatea: Dovada că a minţit. Documente din arhiva MAE arată cum Meleşcanu a dezinformat diplomaţii străini în decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libertatea a cerut Ministerului Afacerilor Externe  (MAE) documente din decembrie 1989 care conţin comunicări între Teodor Meleşcanu şi diplomaţi străini. Potrivit corespondenţei arhivate la MAE, Meleşcanu le-a transmis acestora că la Timişoara nu se întâmpla nimic special. Actualul şef al Senatului a declarat luna trecută că nu a negat evenimentele, ba chiar ar cerut pedepsirea vinovaţilor.

Telegramele au fost trimise de fostul ambasador al României la Viena Trandafir Cocârlă către Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, pe 19 şi 20 decembrie 1989. Documentele  arată clar că delegaţia României nu le-a comunicat adevărul diplomaţilor străini despre ce se întâmplă la Tmişoara.  Teodor Meleşcanu era în acel moment secretar I la Departamentul Securitate Internaţională şi Dezarmare din MAE şi a participat la ambele reuniuni de la Viena.

Ambasada României la Vienaa  notificat că ”atacurile cele mai brutale şi mai violente le-au conţinut declaraţiile reprezentanţilor SUA, Franţei şi Austriei”. Acestea au cerut sancţiuni împotriva regimului Ceauşescu. Ambasada României a consemnat şi modul d3 acţiune al delegaţiei României, condusă de Teodor Meleşcanu.

”Delegaţia română a respins în modul cel mai ferm şi mai categoric atacurile la adresa ţării noastre, folosind indicaţiile  transmise prin circulara nr. 20/016872 din 19 decembrie 1989”.

”Este un fapt deplorabil de a se folosi un asemenea cadru pentru colportarea unor zvonuri şi ştiri de presă neconfirmate şi este profund regretabil că pe această bază unele delegaţii au găsit de cuviinţă să ia poziţii duşmănoase la adresa ţării noastre. Asemenea abordări reprezintă un act total inacceptabil de amestec în treburile interne ale unui stat suveran şi independent care contravine spiritului şi literei actului final”, a spus delegaţia română, conform relatării ambasadorului Cocârlă.

Diplomaţii canadieni relatează că Teodor Meleşcanu ar fi fost şocat de modul în care delegaţiile occidentale critică regimul de la Bucureşti, motivând că sunt doar zvonuri şi ştiri neconfirmate, conform Libertatea.

Telegrama americanilor notează că Meleşcanu şi delegaţia românească ar fi încercat să blocheze orice manifestare de compasiune al diplomaţilor străini.

Liberattea notează că pe 16 decembrie, şeful Senatului Teofor Meleşcanu a susţinut un altfel de discurs de la tribună:”Şeful Senatului a rememorat în discurs „dorinţa de a rupe legătura cu trecutul şi de a vedea sfârşitul comunismului. Am preţuit, mai mult decât orice, ideea de libertate, de egalitate de şanse şi de prosperitate şi am dorit să construim o societate democratică cu o economie de piaţă liberă”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite