Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023 vom face un efort să creştem de la 2% din PIB la 2,5% din PIB bugetul pentru apărare

0
0
Klaus Iohannis FOTO Profimedia
Klaus Iohannis FOTO Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu ocazia discursului de la Ziua Marinei, că din 2023 în bugetul de stat va avea loc alocarea a 2,5 din PIB pentru apărare, cu 0,5% mai mult faţă de cât sunt daţi în prezent.

„Ne aflăm pe ţărmul Mării Negre la câteva sute de kilometri de războiul nedrept şi brutal, declanşat de Rusia împotriva Ucrainei”, a precizat Klaus Iohannis  fiind subliniat faptul că  regiunea Mării Negre a fost recunoscută de interes major. 

„Marea Neagră e considerată azi o zonă de interes strategic pentru NATO. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a regiunii, ci şi prezenţa trupelor. (...) Ţara noastră a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii”, a completat şeful statului. 

Klaus Iohannis a subliniat că în urma Summit-ului de la Madrid Rusia a fost considerată drept inamic numărul unu al NATO şi Alianţa a înceăut pregătirile pentru asigurarea unor forţe de reacţie rapidă.

„Profit de această ocazie pentru a aprecia din nou prezenţa militarilor străini pe teritoriul României. Găzduim o largă paletă de trupe NATO, având Franţa ca naţiune cadru (...) Nu ne vom opri aici: vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid şi împreună cu aliaţii vom consolida structura NATO de descurajare, în condiţiile în care Rusia a fost desemnată cea mai mare ameninţare a păcii mondiale”, a afirmat Iohannis

„Din 2023 vom face un efort să creştem de la 2% din PIB la 2,5% din PIB bugetul pentru apărare”, a completat şeful statului. 

Klaus Iohannis a mai punctat faptul că forţele navale contribuie la apărare din regiune şi din lume.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite