Kelemen Hunor, solidar cu primarul din Miercurea Ciuc: „Cunoaşterea limbii maghiare este justificată şi legală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, liderul UDMR Foto Arhiva Adevărul
Kelemen Hunor, liderul UDMR Foto Arhiva Adevărul

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat miercuri că este solidar cu primarul municipiului Miercurea Ciuc Raduly Robert, amendat pentru că a impus cunoaşterea limbii maghiare pentru ocuparea postului de arhitect-şef al primăriei.


„Utilizarea limbii maghiare în administraţia locală este un drept garantat de lege şi nu constituie excepţie de la acest caz nici arhitectul-şef al primăriei Miercurea Ciuc, în a cărui fişă a postului s-a inclus şi obligaţia de a acorda audienţe “, a reacţionat Kelemen Hunor într-un comunicat publicat pe site-ul formaţiunii.

În opinia liderului UDMR, cunoaşterea limbii maghiare este importantă şi prin prisma faptului că la audienţe se prezintă cetăţeni a căror limbă maternă este limba maghiară.

„La audienţe se prezintă cetăţeni care au o serie de probleme curente. Între aceşti cetăţeni, se află şi persoane a căror limbă maternă este limba maghiară, mai mult, în cazul municipiului Miercurea Ciuc aceştia din urmă sunt majoritari. Din acest motiv consider că introducerea condiţiei cunoaşterii limbii maghiare este justificată şi legală“, a mai spus Kelemen.  

Liderul maghiar a reamintit că, în ultimii 23 de ani, UDMR a creat un cadru legal pentru a se putea utiliza în mod liber limba maternă. Iar în aceste condiţii, nimeni nu poate fi exceptat de la respectarea acestor legi, nici cei din Miercurea Ciuc şi nici din alte localităţi. „Apărarea limbii materne şi libera utilizare a acesteia este un subiect faţă de care nu suntem dispuşi să facem nicio concesie. Acei membri ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care au adoptat această decizie ar trebui să conştientizeze că ei nu trebuie să lupte împotriva maghiarilor şi a legii, ci impotriva discriminării“, a conchis preşedintele UDMR.

Reacţia lui Kelemen Hunor vine la scurt timp după ce primarul municipiului Miercurea Ciuc a afirmat că limba maghiară trebuie să fie obligatorie pentru toţi cei care trăiesc în Ţinutul Secuiesc.

„Ziua de azi este importantă pentru noi (...) este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminativă, ci obligatorie. Începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi ai radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozite, din impozitele secuilor, trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă“, a declarat Raduly Robert.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite