Iohannis, la Summitul B9: Înţelegem clar nevoia de a întări apărarea şi de a consolida postura NATO pe Flancul Estic

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța aliaților NATO de pe Flancul Estic în cadrul Summitului Formatului București 9 de la Bratislava, arătând că România înțelege nevoia de a-și întări apărarea. Totodată, șeful statului a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și a arătat că trebuie întărit sprijinul pentru R. Moldova. 

FOTO Presidency
FOTO Presidency

„În cadrul discuțiilor noastre de astăzi vom aborda teme importante atât pentru securitatea Flancului Estic, cât și pentru securitatea întregii zone euroatlantice. Coordonarea noastră este extrem de importantă înaintea Summitului NATO de la Vilnius. Formatul București 9 își păstrează valoarea adăugată – solidaritatea, dialogul și cooperarea sunt bazele puterii și rezilienței noastre comune. Viziunea noastră comună este esențială în identificarea mijloacelor necesare întăririi posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în beneficiul întregii securități transatlantice”, a spus președintele Klaus Iohannis în cadrul Summitului București 9.

Totodată, șeful statului a subliniat rolul aliaților NATO de pe Flancul Estic, arătând că România înțelege nevoia întăririi apărării.

„Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie a descurajării efectelor negative ale războiului devastator declanșat de Rusia, cu implicații multiple pe plan securitar, umanitar, economic, alimentar și energetic. România este Aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și înțelegem clar nevoia de a ne întări apărarea națională și de a consolida postura NATO pe Flancul Estic într-un mod unitar și coherent, credibil și robust, inclusiv la Marea Neagră. Acest efort este unul la nivel și cu obiectiv transatlantic”, a subliniat președintele.

Importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică

„Trebuie să ne asigurăm că deciziile adoptate anul trecut la Madrid sunt pe deplin implementate. Și includ aici, de asemenea, deciziile referitoare la importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar”, a mai spus președintele Klaus Iohannis. 

Sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

„Victoria Ucrainei în acest război este obiectivul nostru principal. În același timp, sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianță, așa cum era prevăzut la Summitul NATO de la București, din 2008, este de neclintit”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului român a subliniat și faptul că „trebuie, totodată, să întărim sprijinul pentru partenerii vulnerabili ai NATO, mai ales pentru Republica Moldova, pentru consolidarea capabilităților sale de apărare și reziliență”.

„Sunt convins că discuțiile noastre de astăzi vor deschide calea unei abordări unitare privind securitatea regiunii noastre și un Summit de succes la Vilnius”, a conchis președintele României în cadrul unei intervenții la Summitul Formatului București 9 de la Bratislava.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite