Iohannis, la recepţia ambasadei SUA: „Avem nevoie de un sistem de justiţie independent“. Dragnea, Tăriceanu şi Dăncilă nu participă la eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a fost vineri prezent la recepţia organizată de ambasada Statelor Unite cu ocazia Zilei Independenţei. Acesta a declarat, în deschiderea evenimentului, că este ferm hotărât să păstreze România acelaşi partener determinat pentru Statele Unite. De la eveniment lipsesc premierul Viorica Dăncilă şi preşedinţii celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Klaus Iohannis a vorbit vineri în deschiderea recepţiei organizate de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia Zilei de 4 Iulie şi a declarat că „democraţia nu trebuie considerată drept un bun garantat”, asigurând partenerii americani de faptul că România va rămâne acelaşi aliat determinat. Totodată, acesta a anunţat că încurajează dezvoltarea dimensiunii economice dintre cele două state, însă a explicat că, pentru ca acest lucru să fie posibil, e nevoie de respectarea statului de drept, lucru care „nu reprezintă o opţiune, ci singura alegere posibilă”.

„Democraţia nu trebuie luată drept un dat garantat. Poate că aceasta e cea mai mare lecţie pe care trebuie să ne-o însuşim la 100 de ani de la acest bilanţ al prieteniei româno-americane. Democraţia trebuie întărită în fiecare zi. Timpurile dificile cu care ne confruntăm acum ne arată că trebuie să ne păstrăm solidaritatea între ambele maluri ale Atlanticului. Relaţia transatlantică este importantă nu doar pentru securitate, ci şi pentru setul de valori democratice pe care societăţile occidentale le împărtăşesc. Dacă valorile acestea se erodează, atunci însăşi substanţa relaţiei transatlantice va fi ameninţată. 

Pentru România, întărirrea parteneriatului rămâne vitală. Sunt convins că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va reprezenta o oportuniate deosebită şi pentru întărirea acestui parteneriat. De ziua independenţei Statelor Unite doresc să anunţ gazda noastră că sunt ferm angajat să păstrez România acelaşi partener determinat. Cooperarea dintre România şi SUA în plan politic, militar şi de securitate au ajuns la un nivel excepţional. Încurajez în continuare şi dezvoltarea dimensiunii economice. Însă pentru ca acest obiectiv, alături de altele, să fie posibil, avem nevoie de stablitate, predictibilitate, un sistem de justiţie puternic şi independent, o guvernare transperantă şi responsabilă care chiar respectă statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opţiune, ci singura alegere pe care o putem face pentru o Românie sănătoasă, partener strategic al SUA şi membru UE şi NATO. 

Veţi găsi mereu în România un aliat, un partener şi un prieten pe care vă puteţi baza”, a declarat Klaus Iohannis în deschiderea recepţiei.

Klemm: Vom aplauda îmbrăţişarea de către România a unui sistem judiciar independent

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, a ţinut vineri un discurs, cu ocazia celei de-a 242-a aniversări a Independenţei Statelor Unite ale Americii şi a Centenarului României, în care a vorbit despre oamenii care au avut „roluri importante în istoria relaţiei noastre”, despre planurile de viitor între care se numără extinderea, consolidarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic SUA - România, cooperarea în domeniul aplicării legii şi susţinerea unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor româneşti democratice, „inclusiv a unui sistem judiciar independent”.

Despre Marea Unire, el a spus că a reprezentat un eveniment în care Statele Unite „sunt mândre că au avut un rol, dat fiind că preşedintele Woodrow Wilson a menţionat România în celebrul său discurs «Cele 14 puncte» din ianuarie 1918, şi a făcut un apel la democraţie şi autodeterminare”.

„Vom continua să prezentăm România ca un aliat NATO model, care îşi îndeplineşte sau depăşeşte angajamentele faţă de Alianţă investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind nu doar la securitatea regională, ci şi la apărarea transatlantică şi la eforturile de a pune capăt conflictelor din zone aflate la mare distanţă, precum Afganistan. Împreună vom menţine şi consolida legăturile transatlantice.

Vom aplauda îmbrăţişarea de către România a unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent. Vom încuraja contribuţiile României la securitatea energetică a Europei, inclusiv prin luarea măsurilor necesare investiţiilor strategice în producţia de energie în Marea Neagră, care are extraordinarul potenţial de a transforma România într-un centru regional de producţie şi distribuţie de energie”, a declarat Klemm.

Numeroşi diplomaţi şi politicieni sunt invitaţi la recepţia organizată vineri de ambasada SUA, iar oaspetele de onoare al evenimentului este preşedintele Klaus Iohannis, care ţine, de asemenea, un discurs.

Între cei prezenţi se află Laura Codruţa Kovesi, Raed Arafat, Eduard Hellvig, Ecaterina Andronescu, Victor Ciorbea, Eugen Teodorovici şi Teodor Meleşcanu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar şi Nicolae, nepotul regelui Mihai I. De la eveniment lipsesc premierul Viorica Dăncilă şi preşedinţii celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite