Iohannis: Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical / Românii vor avea din nou ocazia să-şi facă auzită vocea, prin vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi, în alocuţiunea de Ziua Naţională, despre ceremonia restrânsă organizată din cauza pandemiei şi a transmis mulţumiri celor care luptă în prima linie pentru limitarea răspândirii virusului. De asemenea, şeful statului a transmis un gând pentru familiile celor răpuşi de virus şi a făcut referire la faptul că „drumul nostru înainte nu va fi uşor”.

GALERIE FOTO

În alocuţiunea susţinută de Ziua Naţională, preşedintele Klus Iohannis a făcut referire la ceremonia restrânsă din cauza pandemiei. 

„Dragi români,

În această piaţă, care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puţini ca de obicei.

Cadenţa militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicaţi în braţe de părinţi sau bunici emoţionaţi, sunt imagini de care ne este dor şi pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil.

În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheaţi la fel ca în anii precedenţi de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului şi al speranţei naţiunii române, urez La Mulţi Ani românilor, oriunde s-ar afla ei, sănătate şi optimism!

Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare şi strângere de inimă.

Criza sanitară care a schimbat viaţa planetei, pandemia de COVID-19 care ne-a afectat şi pe noi, ne obligă să marcăm Ziua Naţională în alte registre decât cele obişnuite.

Ca în atâtea momente definitorii ale zbuciumatei noastre istorii, în fiecare zi, bărbaţi şi femei, plini de curaj şi de dârzenie, luptă cu pandemia şi, prin salvarea altor români, duc, de fapt, mai departe idealurile de unitate şi unire, în spirit şi acţiune, care s-au împlinit în acel neasemuit 1918.

De la începutul pandemiei, suntem fizic distanţaţi unii de alţii, ne vedem mai rar şi resimţim absenţa interacţiunii cu cei dragi, iar graniţele par din nou a ne despărţi.

Şi totuşi, nimic nu ne poate ţine departe, în spirit, pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani, nimic nu ne poate împiedica să ne aducem aminte, astăzi, de toţi cei care, cu credinţă, viziune, abnegaţie şi jertfă, au contribuit la desăvârşirea Statului român modern.

Doamnelor şi domnilor,

Istoria României, aidoma celei a Europei căreia îi aparţinem, nu se aseamănă cu un marş triumfal şi nu a fost niciodată o succesiune luminoasă de evenimente fericite.

Dimpotrivă, istoria noastră a fost marcată de numeroase crize şi etape dificile, care au ameninţat de multe ori chiar viaţa oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunităţilor şi existenţa statului.

Bunicii şi părinţii noştri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au trăit perioade de gravă tensiune socială şi au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice.

Hotărârea lor, curajul, capacitatea de sacrificiu, voinţa de a trăi liberi şi în pace au făcut însă posibilă surmontarea tuturor acestor grele încercări, în pofida provocărilor aproape de neimaginat.

Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independenţă, Marea Unire de la 1918, Revoluţia Română din Decembrie 1989, integrarea în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană sunt bornele României democratice de astăzi.

Niciuna dintre aceste realizări nu s-a produs de la sine, iar generaţiile care le-au înfăptuit au crezut mereu, cu deplină convingere, că România pe care au visat-o este un proiect realizabil prin muncă, solidaritate şi sacrificiu.

În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine şi-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, care a secerat sute de mii de vieţi şi după ce ţara noastră fusese aproape ştearsă de pe hartă? Şi totuşi s-a întâmplat. Arcul de Triumf, lângă care ne aflăm acum, ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte şi sunt urmărite cu stăruinţă, el atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toţi cetăţenii acestei ţări să cunoască o actuală, contemporană Cale a Victoriei, un viitor european, al securităţii, împlinirilor şi prosperităţii.

Suntem datori să păstrăm, ca bunuri de cel mai mare preţ, libertatea, unitatea şi independenţa, câştigate cu preţul vieţii de atâtea generaţii de înaintaşi, şi să ne cinstim aşa cum se cuvine eroii care au redat naţiunii române mândria şi onoarea.

Dragi români,

Eroii patrioţi despre care am vorbit au demni urmaşi în prezent. Despre ei vreau să vă vorbesc şi lor vreau să le dedicăm această zi.

În acest an, în care românii au avut de suportat consecinţele pandemiei şi măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiţi, cu toţii, să renunţăm la o viaţă normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulţi români curajoşi s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul şi boala, pentru viaţa şi sănătatea semenilor noştri.

Efortul tuturor a fost şi este unul uriaş, privaţiunile şi modul în care ni s-a schimbat viaţa ne-au atins pe toţi, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic.

Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical şi toţi cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar şi către victimele acestui virus ucigaş şi familiile lor.

Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul şi gratitudinea faţă de cei care îmbracă uniforma medicală şi militară.

Îmi exprim întreaga recunoştinţă faţă de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale şi al forţelor de ordine şi siguranţă publică.

Şi, în numele tuturor românilor, vă mulţumesc pentru altruismul vostru şi pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneţi, vă părăsiţi zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvaţi vieţi.

Cunoaştem şi simţim efortul colosal făcut, din martie încoace, de personalul medical şi ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, de asistente şi de infirmiere, de asistenţi medicali şi de ambulanţieri. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toţi le datorăm viaţa celor apropiaţi.

Totodată, felicit societatea civilă, care în toată această perioadă a fost un partener în lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplară şi răspunsul prompt oferit în multe situaţii disperate.

Fiecare epocă are momentul său culminant! Fiecare generaţie are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii îşi vor aminti de acest efort naţional, aşa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieşit în stradă în decembrie 1989.

Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări.

Generaţiile viitoare îşi vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii. Şi ceea ce vă va face demni de respect nu va fi doar contribuţia nobilă adusă cauzei umanitare, ci şi valorile şi idealurile noastre comune şi faptul că suntem dispuşi să luptăm pentru ele, la fel cum au făcut-o străbunicii noştri acum mai bine de un secol.

Dragi români,

Astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momente pe care le cinstim de Ziua Naţională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depăşirii acestei perioade pline de provocări şi implicarea într-un nou angajament pentru viitor.

Nu va fi uşor, dar sunt sigur că împreună, cu energie şi responsabilitate, vom reuşi să ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale.

În întreaga Românie am văzut poveşti copleşitoare despre oameni care îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalţi, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!

Drumul nostru înainte nu va fi uşor. Împreună şi solidară cu partenerii săi europeni, România vede în această perioadă de criză momentul unei reporniri a energiilor sale pentru creştere şi prosperitate, pentru echilibru şi pace. Acum este momentul să formulăm strategii responsabile şi realiste, să reparăm acolo unde stricăciunile sunt profunde, să dezvoltăm proiecte ambiţioase şi de lungă durată acolo unde suntem în suferinţă de decenii.

Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să-şi facă auzită vocea, prin vot, şi să aleagă un nou Parlament.

E acel moment în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai mult decât o promisiune, mai concret decât un vis şi mai aproape decât orizontul speranţelor noastre. Un Parlament cu oameni oneşti, mai muncitori, mai buni.

Găsesc foarte potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea că „deplina libertate şi egala împărţire în puterea de stat a cetăţenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat.”

De acţiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generaţii să trăiască în pace, prosperitate şi stabilitate.

Amintind despre sacrificiul suprem al înaintaşilor noştri şi onorând memoria acestora, nu trebuie să ne temem de viitor. Viitorul îl construim împreună! La fel cum naţiunea română a depăşit atâtea momente dificile, sunt sigur că şi de această dată vom reuşi!

Uniţi, solidari şi hotărâţi vom trece cu bine şi peste această perioadă grea. Şi când această pandemie va fi depăşită, ne vom întâlni din nou. Vom fi împreună şi vom spune că uniţi am învins şi că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniţi vom învinge!

La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!”, a transmis preşedintele.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite