Ioan Chelaru, Mona-Lisa Neagoe şi Ruxandra Jipa, candidaţi din partea Senatului pentru Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Ioan Chelaru, din partea PSD, Mona-Lisa Neagoe, propus PNL, şi senatorul Florina Ruxandra Jipa sunt candidaţii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCR) pe locul lui Valentin Zoltan Puskas. Senatorii din Comisia juridică ar fi trebuit să discute propunerile şi să dea aviz pentru un candidat, însă şedinţa nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

UPDATE Şedinţa Comisiei juridice a Senatului nu s-a mai inut din lipsă de cvorum. În sala în care trebuia să fie discutate propunerile pentru CCR nu s-au strâns minim şase senatori pentru şedinţă, fiind prezenţi doar Ioan Chelaru, Timotei Stuparu şi Tanczos Barna. 

UPDATE Attila Varga, propunerea UDMR în urma unei înţelegeri cu PSD, a primit miercuri aviz pozitiv din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor pentru a ocupa funcţia de judecător la Curtea Constituţională, la propunerea Camerei Deputaţilor. Atilla Varga a obţinut 13 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă", urmând ca plenul să aibă decizia finală.

Comisia juridică a Senatului va întocmi, astăzi, un raport privind candidaţii pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale (CCR), care va fi supus plenului Senatului săptămâna viitoare.

Mona-Lisa Neagoe a fost propusă de PNL şi din partea Camerei Deputaţilor pentru o funcţie la CCR, potrivit Agerpres.

Biroul permanent al Senatului a stabilit în 18 aprilie ca procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituţională a României în locul lui Valentin Zoltan Puskas să aibă loc până pe data de 1 iunie.

Ioan Chelaru are cele mai mari şanse să ajungă pe unul dintre cele nouă scaune de la CCR. Chelaru este vicepreşedinte al Senatului şi parlamentar aflat la al treilea mandat, membru al Comisiei juridice. Chelaru este avocat în Baroul Neamţ din 1980 şi decan din 2011. În 2013 a fost ales preşedinte al Uniunii Juriştilor, iar în 2015 a fost ales preşedinte al Academiei de Ştiinţe Juridice din România.

Senatoarea UNPR Florina Ruxandra Jipa şi-a depus candidatura pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Senatului, potrivit unor surse parlamentare, aceasta neavând însă pentru acest post susţinerea formaţiunii din care face parte.

Nu este prima dată când senatoarea UNPR vizează acest post. 

În februarie 2015, Jipa, pe atunci membru în grupul parlamentar al PSD, a anunţat în plenul Senatului că îşi va depune candidatura pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, post rămas vacant în urma demisiei lui Toni Greblă, cercetat pentru mai multe fapte.

Şi atunci Jipa îşi depunea candidatura independent de partid pentru că PSD a venit cu o altă propunere, fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Maya Teodoroiu. 

Ulterior, Florin Ruxandra Jipa şi-a retras candidatura şi a susţinut propunerea PSD.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite