Iniţiativa România cheamă lumea la vot: 5 feluri în care ne-au furat, 5 feluri în care le putem răspunde pe 5 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa România, mişcare civică deschisă tuturor cetăţenilor români care cred în respectarea legii, integritate, competenţă, solidaritate, responsabilitate şi transparenţă, face un apel către toţi cetăţenii cu drept de vot la alegerile locale din România să iasă în stradă în ziua de duminică. Nu pentru a protesta, ci pentru a-şi construi un viitor mai bun prin exercitarea dreptului constituţional de vot. Redăm mai jos îndemnul integral.

Alegerile locale din 5 iunie au fost organizate în paradigma corupţiei politice a ultimilor 26 de ani:

1.   Ne-au furat posibilitatea de a vota în două tururi de scrutin şi de a fi conduşi de primari legitimi şi reprezentativi, printr-o lege votată de PSD şi PNL.

2.   Au limitat accesul la alegeri al actorilor politici noi şi ne-au îngrădit posibilitatea de a evalua şi alege între mai multe oferte politice prin impunerea unui prag maximal de semnături de susţinere (conform Comisiei de la Veneţia) şi, în special, printr-o înşelăciune care a ridicat acest prag: în o treime dintre circumscripţii numărul de semnături cerut este de peste 5% din numărul total de alegători (ajungând chiar şi la aproape 100%), o încălcare flagrantă a dreptului de a fi ales (trebuie să strângi mai multe semnături de susţinere decât numărul de voturi necesar pentru a atinge pragul electoral).

3.  Campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie a debutat cu suspiciuni întemeiate de furt de identitate pe scară largă, pe care Iniţiativa România le-a semnalat organelor de anchetă: mari partide naţionale, dar nu numai, şi-au folosit resursele pentru a falsifica semnături de susţinere a candidaţilor la primării şi consilii locale.

4.   Ne-au furat dreptul de a fi informaţi, în mod transparent şi în timp real, cu privire la sumele şi sursele de finanţare ale campaniei electorale. Vechile partide au continuat să ascundă aceşti bani care, conform tradiţiei, vor fi recuperaţi din bani publici prin corupţie. Au existat, însă, insule de normalitate în Bucureşti, Iaşi sau Târgu Mureş, unde partide noi şi-au publicat integral bugetele de campanie şi sursa lor.

5.   Vechile partide persistă, chiar şi după protestele din toamna lui 2015, în neruşinarea de a ne propune şi susţine candidaţi suspectaţi de fapte grave de corupţie. Numai la Bucureşti, de exemplu, PSD defilează cu 3 candidaţi cu dosare penale, unul exportat într-un partid fantomă; iar PNL susţine, la Braşov şi Târgu Mureş, falşi independenţi cercetaţi penal pentru fapte de corupţie.

În aceste condiţii, Iniţiativa România vă recomandă:

1.   Să mergeţi la vot. Nu staţi în casă, nu vă anulaţi votul;

2.   Să nu votaţi în logica „votului util”, negând pe termen lung implicarea politică a unor oameni buni, doar pentru că un candidat mai bine plasat „fură mai puţin” decât un altul. Un vot dat unui om bun îl va motiva pe acesta să continue pe termen lung; un vot lipsă îl va trimite acasă definitiv;

3.  Să votaţi exclusiv pentru candidaţi care promovează libertatea, integritatea şi valorile democratice;

4.   Să nu votaţi candidaţi cu dosare penale sau partidele care propun aceşti candidaţi;

5.   Să daţi o şansă schimbării acolo unde aveţi opţiunea: votaţi partide noi şi oameni care au dovedit profesional şi / sau prin implicare civică, care propun soluţii concrete pentru probleme reale. Există opţiuni la Bucureşti, la Iaşi, la Târgu Mureş sau Bacău şi în localităţi mai mici ca Domneşti, care reprezintă o ruptură faţă de politica ultimilor 26 de ani şi permit un vot autentic pozitiv, dincolo de limitările şi erorile umane ale candidaţilor;

Iniţiativa România susţine în continuare coagularea forţelor societăţii civile şi crearea de alianţe electorale ale partidelor noi pentru alegerile parlamentare din 2016, ca singură soluţie morală şi raţională electoral pentru a continua pe drumul lung şi anevoios al schimbării reale a actualei clase politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite