Nervi întinşi la maxim în Coaliţie. USR PLUS, dispute cu UDMR, PNL şi Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ion a sugerat că partidul condus de Kelemen Hunor ar putea să iasă de la guvernare. FOTO Guvernul Romaniei
Stelian Ion a sugerat că partidul condus de Kelemen Hunor ar putea să iasă de la guvernare. FOTO Guvernul Romaniei

Formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş şi-a arătat nemulţumirea faţă de partenerii de guvernare, fiind luaţi la ţintă cei din UDMR, PNL, însă şi preşedintele Klaus Iohannis, fiecare actor politic fiind văzut responsabil pentru lipsa reformelor.

Stelian Ion a sugerat, într-un interviu la B1TV, că UDMR ar trebui să fie formaţiunea care să iasă de la guvernare, dacă nu este capabilă să susţină reformele promise. „Ni se tot spune «domn’le, dar mai rămâneţi în această Coaliţie, în aceste condiţii?». Dar de ce să nu plece cei care nu respectă regulile?, a declarat Stelian Ion, cu referire la UDMR. De altfel, ministrul Justiţiei nu s-a sfiit să reamintească faptul că UDMR este formaţiunea care a susţinut numeroase proiecte nocive ale PSD. „Nu e de mirare, într-un fel, dacă ne gândim că în anii trecuţi votau cot la cot toate nenorocirile din Justiţie cu PSD”, a spus Stelian Ion.

Preşedintele a refuzat să promulge legea care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare, adică de factorul politic. Iohannis a retrimis legea la Parlament, invocând neclarităţi în lege, ceea ce a nemulţumit USR PLUS, fiind văzut ca gestul ca pe o palmă dată eforturilor de reformă în educaţie.

Iniţial, concursurile trebuiau făcut până în august, când expirau actualele mandate. Prin urmare, cum mandatele de acum vor expira în august, tot inspectorii vor face numiri. Concursurile au rămas să fie organizate octombrie, iar preluarea noilor mandate de directori are loc în 2022. Problema e clară: politizarea funcţiilor.

„Decizia trimiterii a legii către re-examinare din partea Administraţiei Prezidenţiale – dincolo de argumentele superficiale invocate – reprezintă o decizie politică de a ţine captive şcolile în mâinile filialelor politice de judeţ”, a scris pe pagina sa de Facebook Ştefan Pălărie (USR PLUS), preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, adică forul decizional în ceea ce priveşte această lege. Pălărie a subliniat că prin această decizia, în august va avea loc o nouă tură de ocupare a mii de funcţii de conducere cu oameni care au culoare politică: „Aproape toţi inspectorii şcolari generali sunt numiţi politic (cu funcţii de partid în spate – şi foşti participanţi la alegerile locale în septembrie) şi îi găsim cocoţaţi în aceste funcţii tocmai pe fondul neorganizării unor concursuri transparente în 2020 sau în prima parte a lui 2021. Aceşti oameni urmează «în baza legii» să hotărască în luna august ce culoare politică va colora unităţile de învăţământ din România”, a completat preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat.

Problema concursurilor de la Primăria Capitalei

USR PLUS Bucureşti îi solicită public primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, să suspende concursurile pentru postul de director al Direcţiei Management şi Structuri Unităţi Sanitare şi de director general al Administraţiei Străzilor, susţinând că criteriile de participare „sunt scrise cu dedicaţie”.

„USR PLUS Bucureşti îi solicită ferm primarului Nicuşor Dan să stopeze mascarada concursurilor din Primăria Capitalei. Primarul Nicuşor Dan a scos la concurs mai multe posturi de conducere din Primăria Capitalei şi instituţii din subordine, respectiv ASSMB, dar criteriile de participare sunt scrise cu dedicaţie”, se arată într-un comunicat al organizaţiei din Capitală a USR PLUS.

Sursa citată menţionează că viceprimarul USR PLUS, Horia Tomescu, i-a atras atenţia edilului general încă din data de 8 iulie pe tema organizării concursurilor pentru aceste posturi şi „a primit asigurarea că acestea vor fi anulate deoarece au condiţii specifice restrictive, lucru care nu s-a întâmplat”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite