Geoană dă asigurări că NATO va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”

0
Publicat:

Secretarul general adjunct al NATO a dat asigurări că alianța euroatlantică va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. Geoană a subliniat că „flacăra libertății nu va fi stinsă în Ucraina”.

„NATO va rămâne alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. (NATO) Am fost partenerul Ucrainei de când și-a câștigat independența, acum mai bine de 30 de ani”, a subliniat Mircea Geoană. 

Secretarul general adjunct al NATO a explicat în cadrul discursului susținut la sediul NATO de la Bruxelles, cu ocazia împlinirii unui an de la invazia rusă în Ucraina că, „dacă Putin câștigă în Ucraina, el și alții ca el vor învăța o lecție terifiantă. Că agresiunea funcționează, că brutalitatea funcționează, că războiul funcționează. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”.

Totodată, Geoană a arătat că NATO și-a intensificat sprijinul imediat ce Putin a început să anexeze Crimeea, prin  Instruirea și echiparea a mii de soldați ucraineni.

„Știm că lumea știe cât de formidabilă este forța militară ucraineană. Și de când Putin a ordonat tancurilor sale să treacă granița ucraineană, acum un an, aliații NATO au oferit un sprijin fără precedent, cu aproximativ 120 de miliarde de dolari. Un sprijin financiar, umanitar și militar, inclusiv tancuri, sisteme avansate de apărare, muniții și alte echipamente necesare. În timp ce Statele Unite sunt cel mai mare contributor, aliații europeni din NATO și Canada au furnizat peste jumătate din asistența totală”, a mai arătat Mircea Geoană. 

De asemenea, Geoană a subliniat că „europenii au primit în proporție covârșitoare refugiații din Ucraina, au aplicat sancțiuni fără precedent și s-au decuplat de gazul și petrolul rusesc. Și, de asemenea, cu costuri economice și sociale pentru propriile noastre populații. Acest lucru arată câte lucruri putem realiza atunci când Europa și America de Nord sunt unite. Alianța noastră este o alianță unită în sprijinul Ucrainei”.

Totodată, secretarul general adjunct al NATO a subliniat că imaginile surprinse în războiul din Ucraina arată „crime împotriva umanității. Crimă, viol, tortură, deportare forțată și răpire și adopție forțată de copii de o manieră inimaginabilă”.

Geoană a subliniat că experții aliați ajută Ucraina să documenteze și să probeze crimele oribile comise, iar Țările de Jos, au înființat o anchetă specială la Haga.

„Cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere. Nu poate exista impunitate pentru astfel de atrocități” a mai spus Geoană, susținând că imaginile arată și „o națiune sfidătoare, care stă în picioare, forțe armate curajoase care își pun viața în pericol, oameni mândri care nu vor fi învinși. Flacăra libertății nu va fi stinsă în Ucraina. Ucraina poate conta pe faptul că NATO va fi alături de voi atâta timp cât va fi nevoie. Pentru a câștiga războiul, pentru a reconstrui și pentru a vă ocupa locul care vi se cuvine în inima familiei europene a națiunilor”.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă
PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite