Gabriel Oprea joacă la temporizare cu demisia din Senat: „Vinovăţia se stabileşte în stradă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Oprea a trimis, în această seară, cererea de demisie din funcţia de senator, după două zile în care a ezitat să o facă, fapt ce le-a dat emoţii şi colegilor săi senatori. În cele din urmă, Oprea şi-a depus demisia, dar cu menţiunea ca ea să se materializeze după 1 octombrie.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a depus, aseară, demisia din funcţia de senator, însă cu precizarea ca ea să devină efectivă după data de 1 octombrie. Cererea urmează să fie inclusă pe ordinea de zi a primei şedinţei a conducerii Senatului,  însă procedura nu va putea fi parcursă înainde de data indicată de Oprea. Practic, Oprea joacă la temporizare şi mai trage de timp încă o săptămână, deşi iniţial a spus că demisia sa va materializa săptămâna aceasta.

Cererea lui Oprea va fi pusă pe ordinea de zi a plenului Senatului, cel mai devreme, lunea viitoare, în prima şedinţă după data de 1 octombrie. După ce Senatul ia act de decizia lui Oprea şi declară locul vacant, demisia urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Până atunci, Oprea se bucură în continuare de imunitate parlamentară şi se poate răzgândi în orice moment, demisia sa neavând nicio valoare până la publicarea în Monitorul Oficial.

Anunţul demisiei lui Oprea de vineri a amânat şi discuţia privind posibilitatea reluării votului de ridicare a imunităţii în cazul său, cerinţă exprimată tot de Oprea şi care se afla pe ordinea de zi de ieri a plenului Senatului. Înainte ca Oprea să transmită cererea de demisie, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a spus că dacă fostul vicepremier nu şi-ar fi depus demisia până luni seară, Comisia juridică s-ar fi marţi dimineaţă pentru a exprima un punct de vedere în legătură cu cererea fostului vicepremier de reluare a votului. „Şi până la finalul programului va fi dat un vot“, a avertizat Tăriceanu. Reacţia lui Tăriceanu vine după ce Oprea a transmis Senatului că intenţionează să transmită cererea mâine, potrivit unor surse senatoriale.

„Vinovăţia se stabileşte în stradă“

În mesajul alăturat demisiei, Gabriel Oprea a încercat să se victimizeze, din nou, arătând că este vorba de o campanie care se duce împotriva sa din cauza patriotismului  pe care l-a afişat. „Se spune că în spatele acestei mişcări de deznaţionalizare şi a protestelor din ultimii ani, nu doar din România şi nu doar împotriva mea, stă o reţea de luptători pentru ştergerea identităţii şi a valorilor naţionale. Cei care aplaudă când vinovăţia se stabileşte în stradă, sunt exact cei care vorbesc mieros despre drepturile omului. Cei care aplaudă dosarele aberante prin care se schimbă premieri, miniştri, guverne şi majorităţi sunt exact cei care dau lecţii savante despre separaţia puterilor în stat“, a spus Oprea.

În finalul lungului său mesaj, Oprea se declară, din nou, nevinovat. „Demisia mea încheie lanţul deciziilor pe care le-am luat cu singurul scop de a se da curs acţiunilor în justite, acţiuni pe care nu le-am obstrucţionat niciodată. Am totuşi credinţa fermă că orice om raţional înţelege ca sunt cu totul nevinovat şi că, după ce justiţia se va pronunţa, va înceta şi acest val de agresiuni la care am fost supus de atâta amar de vreme“, a conchis Oprea.

„E de râs, e de plâns“

Gabriel Oprea a anunţat vineri că va demisiona din funcţia de senator, ca urmare a presiunii celor peste 3.000 de oameni care au ieşit în stradă să protesteze împotriva sa. Conducerea Senatului a primit cererea de demisie abia, luni seară, la ora 17.15.  „E de râs, e de plâns, nici nu mai ştiu ce să zic, pentru că noi am discutat pe ambele scenarii. Eu vă spuneam că aştept materializarea demisiei, pentru că am mai văzut piruete electorale făcute şi de PSD, şi de Oprea, şi de domnul Dragnea“, a comentat liderul PNL Alina Gorghiu. Potrivit unor surse senatoriale, Gabriel Oprea a transmis conducerii Senatului că îşi va prezenta, astăzi, demisia din Senat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite