Fabuloasa istorie a bişniţarului Cristian Troacă, ajuns ministrul Cristian David

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian David, născut sub numele Troacă, este acuzat de procurorii DNA că a primit mită în valoare de 500.000 de euro. Istoria problemelor sale cu legea este, însă, mai veche. Troacă, cunoscut în lumea mondenă şi pentru căsătoria sa cu designerul Vanda Vlasov, a cunoscut ascensiunea în politică sub aripa socrului său, controversatul Mihail Vlasov, unul dintre sponsorii USL.

UPDATE Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, joi, să îl aresteze pe fostul ministru al Internelor Cristian David, acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren. Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Cristian Troacă, născut la 26 decembrie 1967, a luat numele actual în urma primei sale căsătorii, în 2001. Schimbarea numelui s-a produs după ce acesta a intrat în politica mare, iar presa de la acea vreme a pus-o şi pe seama faptului că ar fi fost o rudă apropiată a fostului general de securitate Troacă.

 A intrat în afaceri în 1992, ca director al firmei Van Soestbergen Import SRL, respectiv al firmei Team Import Export SRL. Tot la începutul anilor 1990, fostul ministru a intrat în PNL şi, până în 1993, a coordonat Organizaţia Tineretului Universitar Naţional Liberal. La scurt timp, Crin Antonescu, pe atunci ministru al Tineretului şi Sportului, l-a desemnat consilierul său.

Scandalul cu Abraham

În 2008, fostul şef al Poliţiei, Pavel Abraham, a susţinut că, în perioada în care era directorul firmei Van Soesbergen SA, în locuinţa prietenei  de atunci a lui David au fost găsite droguri, în urma unei percheziţii.

Potrivit lui Abraham, care a făcut dezvălurea la B1 TV, în urma unui alt scandal de proporţii de la Interne, era vorba de LSD, amfetamină şi cocaină.  În momentul percheziţiei, David a fost prezent, a mai spus Abraham, care a susţinut şi că, în declaraţiile date ulterior la poliţie, fostul ministru a recunoscut că a consumat ocazional droguri. Totodată, Abraham a insistat că David a eliminat, din Ministerul de Interne, persoanele care ştiau de caz.

În aceeaşi emisiune, Cristian David a avut o intervenţie telefonică şi a susţinut că a fost chemat în cursul percheziţiei pentru că putea descuia uşa. „Aveam dublura de la chei. Am dat întreaga mea colaborare poliţiei pentru aflarea întregului adevăr. Trebuie să înţelegeţi că era locuinţa cetăţeanului olandez şi acesta avea o viaţă proprie, diferită de a mea. Nu aveam legături decât pe planul de afaceri“, s-a justificat el.

La acea dată,  Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului ProLex, al poliţiştilor şi vameşilor, a susţinut, la rândul lui, ipoteza lui Abraham. „Problema domnului ministru cu acest caz este una destul de cunoscută în interiorul Ministerului de Interne. Ancheta respectivă a fost condusă de Albu Petre. Acesta a fost pensionat ulterior şi reactivat de domnul David ca şef al GGPI. Din informaţiile noastre, domnul ministru a fost reţinut şi interogat pentru consum de droguri“, a spus Lincu.

Mandatul său la Interne nu a fost deloc liniştit: pe lângă acuzaţiile aduse de Abraham, David a fost acuzat şi că ar fi cumpărat, la acea dată, autoturisme Dacia la preţul de 70-000 de euro bucata. Subiectul a fost menţionat inclusiv de către preşedintele Băsescu, care a criticat cheltuielile, dar David a rămas în Guvern. În schimb, a fost concediat şeful Poliţiei, chestorul Gheorghe Popa.

Legăturile cu Vlasov

Căsătorit a doua oară cu fiica avocatului ieşean Mihail Vlasov, Vanda, Cristian David a cunoscut, brusc, o perioadă de prosperitate. Astfel, potrivit declaraţiei de avere completate înainte de a deveni ministru în Cabinetul Tăriceanu,  veniturile sale au crescut, în urma căsătoriei, cu jumătate de milion de euro.

MihaiL Vlasov, care la acea vreme era preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, iar la finalul anului trecut şi-a recunoscut vinovăţia într-un dosar în care era acuzat că a primit mită în valoare de 200.000 de euro, l-a introdus pe David în anturajul unui alt fost ministru aflat după gratii: Relu Fenechiu. Astfel, potrivit informaţiilor apărute într-o ediţie a emisunii „Dosar de politician“, difuzată de postul Realitatea TV, parteneriatul politic cu Fenechiu l-a propulsat pe David în funcţia de ministru de Interne, în 2007.

De asemenea, potrivit unor dezvăluiri apărute în presa locală, David şi-ar fi datorat şi mandatul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni tot socrului său, Vlasov, care a fost unul dintre sponsorii de seamă ai USL, în 2012.

Dosarele lui David

David a fost reţinut, miercuri, de procurorii Direcţiei Naţională Anticorupţie, la primele ore ale dimineţii, după ce pe numele său a fost emis un mandat de aducere, într-un dosar în care a fost acuzat că a luat mită în valoare de 500.000 de euro.

Totodată, într-un alt dosar, DNA anunţa pe 5 martie 2014, că David, la data faptelor având funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, este urmărit penal pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro.

Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă atunci lui Cristian David că este urmărit penal, după ce, pe 27 februarie, preşedintele Traian Băsescu avizase cererea formulată în acest sens.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, în declaraţia de avere depusă pe 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David ar fi consemnat în fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa.

În acelaşi dosar, mama lui Cristian David, Georgiana Dumitrescu, este urmărită penal pentru uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, iar fostul consilier juridic Marius Constantin Stoica, pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite