E oficial. Preşedintele nu mai poate organiza un referendum pe tema Justiţiei. Eugen Nicolicea a propus modificarea Legii referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a organizat azi o dezbatere pe tema modificării Legii referendumului. „Adevărul“ a scris ieri că, în spatele dezbaterii, PSD ascunde intenţia de a interzice prin lege ca preşedintele să declanşeze un referendum pe teme ce ţin de Justiţie. Astăzi, Eugen Nicolicea a prezentat un proiect de lege care îngrădeşte dreptul preşedintelui de a alege temele pentru o consultare populară.

Aşa cum a scris "Adevărul" încă de ieri, Eugen Nicolicea vrea să îngrădească dreptul preşedintelui de a organiza un referendum. La dezbatarea organizată de Comsie Juridică, Eugen Nicolicea a prezentat un proiect legislativ privind modificarea Legii refrendumului

Formularea actuală a legii permite preşedintelui să declanşeze un refrendum "cu privire la probleme de interes naţional", tot el fiind cel care decide ce e de interes naţional. Practic, formularea actuală oferea preşedintelui libertate totală în alegerea temelor pentru referendum. Eugen Nicolicea vrea să îngrădească libertatea preşedintelui şi propune modificare Legii  în forma următoare: "Nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea" (vezi foto 1). Aşadar, după modificările lui Nicolicea, preşedintele nu va mai putea organiza un referendum pe tema Justiţiei. 

"Nu cred că trebuie să mă bănuiţi de ceva subversiv la adresa preşedintelui. La această iniţiativă se lucrează de mai mult timp, numai că, între timp, preşdintele a anunţat că declanşează un referendum. Atunci eu am stopat depunerea proieuctului ca să nu se interpreteze că are vreo legătură cu preşedintele. Am reluat discuţia când preşedintele a spus că o lasă mai moale cu referendumul. Eu nu ştiu ce înseamnă mai moale", a motivat Nicolicea demersul. 

Deputatul PSD susţine că modificările propuse de el nu se aplică la referendumul anunţat de preşedintele Klaus Iohannnis. "Dacă această lege ar ieşi mâine, nu se poate aplica 12 luni de la adoptare. Aşa a spus Curtea Constituţională", a spus Eugen Nicolicea. Problema e că, după un an de la intrarea în vigoare a acestei legi, preşedintele nu va mai putea cere vreun alt referendum pe tema Justiţiei. Practic, PSD anulează o armă politică importantă pe care o are şeful statului în acest moment. 

De asemenea, forma propusă de Nicoloicea mai spune: "Nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului (vezi foto 2)". Însă formularea este mult prea laxă din punct de vedere juridic. Cine stabileşte ce e de interesul Parlamentului? "CCR va decide asta", a răspuns Nicolicea, însă Curtea nu stabileşte ce probleme pot fi supuse unui refrendum.

PNL ameninţă cu CCR

"PNL nu este de acord cu o modificare a Legii refrendumului. Forma actuală a legii este suficentă, este în acord cu toate dispoziţiile constituţionale. Practic, propunerea dumneavoastră adaugă la Constituţie. Consider că sunt elemente de necosntituţionalitate care cu siguranţă ne vor determina să o supunem contolul de constituţionalitate", a spus deputatul PNL Gabriel Andronache.  "Nu aveţi decât. Vă felicit pentru rapiditate", a răspuns Nicolicea.

image

FOTO stiripesurse.ro

image

„Dezbaterile se vor concretiza în propuneri de modificare şi completare a propunerii legislative privind Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului“, arăta invitaţia lansată de Nicolicea. Dezbaterea a fost organizată pe repede-nainte: invitaţia este datată 20 martie, în condiţiile în care discuţiile sunt programate pentru 22 martie.

În urmă cu o lună, PSD a avizat favorabil intenţia preşedintelui de a organiza un referendum pe tema Justiţiei, însă a pus patru condiţionări. Exact acele condiţionări sunt şi temele propuse acum spre dezbatere de Nicolicea.  

„Intenţia este clară: să restrângă preşedintelui domeniile în care poate chema poporul la referendum. În avizul pe care Parlamentul l-a dat preşedintelui Iohannis pentru organizarea referendumului pe Justiţie, PSD a ridicat patru probleme. Aceleaşi probleme sunt propuse acum spre dezbatere de Nicolicea. Repet, intenţia este ca preşedintele să nu mai poată organiza referendum pe probleme ce ţin de Justiţie. PSD i-a dat avizul, iar acum modifică legea“, a spus Elenina Nicuţ pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite