Dominic Fritz, candidat USR-PLUS la primăria Timişoara: Robu mai are doar 3 procente in faţă. E disperat, încearcă să activeze electoratul lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic Fritz FOTO Facebook
Dominic Fritz FOTO Facebook

Dominic Fritz, candidatul USR-PLUS pentru primăria din Timişoara a povestit marţi la Adevărul Live despre cum a reuşit să ajungă „după 30 de ani o adevărată ameninţare pentru partidele mari” după ce a pornit doar de la câteva procente. Pe măsură ce acesta se apropie în sondaje de Nicolae Robu, Fritz explică cum actualul primar aplică tactici „disparate” şi încearcă să activeze electoratul lui Liviu Dragnea prin mesaje cu tentă naţionalistă.

Adevărul: Ultimul sondaj arăta o diferenţă de 9 procente pentru Robu. Ce s-a mai întâmplat din ultima lună?
Dominic Fritz: Da, e un sondaj mai vechi cel la care vă referiţi. Noi nu am mai făcut un sondaj, dar ştim din alte sondaje că am ajuns în marja de eroare şi sunt pe un trend ascendent. Domnul Robu s-a întotdeauna plafonat la aceeaşi cifră, deci nu mai poate să crească. Suntem încrezători cu mobilizarea maximă că putem câştiga în 27 septembrie.

Deci spuneţi că mai există o diferenţă de trei procente între Nicolae Robu şi dvs.
Cam asta arată. Dar eu am început cu doar câteva puncte în sondaje acum un an iar acum sunt pentru prima oară o ameninţare după 30 de ani pentru partidele mari. Asta arată nevoia şi dorul de schimbare în Timişoara.

De unde vine acest val?
Cred că vine fondul unei dezamăgiri pentru clasa politică veche. Vine pe fondul unei plafonări şi stagnării ce se simte în Timişoara în ultimii opt ani. O nouă viziune care reprezintă şi generaţia noastră dar care reprezintă şi dorurile uitate a generaţiei mai în vârstă. Noi reprezentăm această nevoie.

Tocmai la mobilizare ar putea fi problema pe fondul pandemie. E un dezavantaj pentru dvs?
Cred că timişorenii sunt destul de mult cu capul pe umeri. Iau în serios pandemia dar nu se lasă speriaţi. În Germania au fost alegeri în landul cel mai mare şi acolo pandemia nu a afectat prezenţa la vot. La fel va fi şi în Timişoara. Nu îmi fac probleme că susţinătorii noştri n-o să vină la vot, ei înţeleg că e o şansă istorică.

Ce-i reproşeasă timişorenii primarului Robu?
Cred că sunt două feluri de reproşuri. Unul mai politic şi altul care ţine mai mult de stilul lui de a conduce primăria Timişoara. A promis foarte multe, a făcut foarte puţine. Nu a creat o instituţie funcţională, face toate lucrurile singur. A uitat cartierele Timişoarei, s-a concentrat pe câteva puncte nevralgice dar s-a îndepărtat de cartiere şi de oameni. Nu a mai ţinut audienţe. comunică pe Facebook şi îi blochează pe cei care-i critică. Nici acum nu e deschis în dezbateri, refuză o dezbatere electorală. Spune că vorbeşte cu cetăţenii direct dar atunci când aceştia îl confruntă în stradă îi trimite la USR şi spune că nu vrea să fie deranjat cu critici. Nu poţi conduce un oraş vibrant ca Timişoara aşa.

Altfel, de ce credeţi că Nicolae Robu e favorit în continuare să câştige primăria?
Are în sondaje cred că susţinerea unei minorităţi. Tocmai pentru că aşa funcţionează sistemul politic. Cei în funcţie au notorietate mai mare, se folosesc de funcţiile publice pentru a se promova, şi nu numai în campania electorală. Există un monitor al primăriei plătiţi din banii noştri care de opt ani e distribuit în Timişoara cu titluri şi poze laudative pentru Nicolae Robu. 

De ce PSD nu contează în această competiţie?
PSD-ul, istoric vorbind, nu a avut niciodată tracţiune în Timişoara. Aici a început Revoluţia, aici a fost dată proclamaţia de la Timişoara. Timişorenii nu vor să dea putere copiilor celor care au fost la putere înainte de 89.

Şefia CJ a rămas la PSD.
Acum patru ani a fost o anomalitate. A existat un blat între domnul Robu şi PSD. El ca să ţină oraşul Timişoara sub el a spus că nu prea concurează la nivel judeţean şi a lăsat judeţul PSD-ului.

Deci şi-au împărţit funcţiile.
Da, ceea ce nu e o surprinză. În 2012 Nicolae Robu a fost candidatul USL. Felul de a face politică e posibil să fie de la PSD. USR-PLUS în Timişoara e foarte puternic. Înainte să venim noi nu a existat o poziţie politică la nivel politic tocmai că a existat acest blat între PNL şi PSD. Domnul Robu, se vede şi acum că nu e obişnuit să ia decizii care sunt contestate. Din ce în ce mai mulţi oameni înţeleg că o alternatică adevărată e USR-PLUS.

De unde rupeţi voturile?
La alegerile din 2016 au votat doar 28% din timişoreni. Asta înseamnă că peste două treimi nu au mers la vot tocmai pentru că domnul Robu nu a avut un contracandidat serios. Anul ăsta diferenţa clară e că noi suntem o alternativă adevărată. Foarte mulţi oameni care nu au votat în 2016 vin acuma spre noi. Sunt şi foarte mulţi care au votat cu domnul Robu în 2016 care vor vota cu noi. Domnul Robu e foarte contestat şi în interiorul PNL. Vin din ce în ce mai mulţi oameni din PNL spre noi, tocmai că nu consideră că stilul domnului Robu e în conformitate cu Timişoara. Am primit şi susţinerea oficială a Forumului Democrat al Germanilor. Aceştia l-au susţinut şi pe domnul Iohannis.

Cum de vă susţine pe dvs şi nu pe domnul Robu?
A fost o conversaţie despre viitorul Timişoarei. Am relaţii mai vechi cu forumul iar în ultimele luni am descoperit că avem o viziune comună pentru Timişoara. Aici e singurul oraş în toată România cred unde Forumul German susţine un candidat USR-PLUS.

După alegerile locale va trebui să colaboraţi în Consiliul Local cu PNL. Fără o alianţă USR-PLUS-PNL nu va fi o majoritate. Cum veţi colabora?
Decizia dacă domnul Robu va mai conduce PNL Timiş va fi a colegilor din PNL. E important ce se va întâmpla atunci. Eu am venit cu un program de 60 de pagini care nu sunt o serie de măsuri ci o listă cu obiective strategice. O să venim către partenerii noştri potenţiali cu acest program şi o să vedem dacă vor să pună alături de noi în practică acest program. Ce e clar e că nu voi negocia funcţii înainte să negociez obiective pentru Timişoara.

Care va fi prima măsură ca primar al Timişoarei dacă ajungeţi?
Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem din prima. Cu siguranţă va fi nevoie de un audit, sunt multe şmecherii financiare. Apoi va trebui să formăm un grup care să rezolve problema cu Capitală Culturală Europeană. Mai avem doi ani şi eu am toată intenţia să nu pierdem aceşti doi ani cum actuala administraţie a pierdut patru ani. Apoi să restructurăm primăria pentru a fi mai aproape de cartiere.

Spuneţi-mi un obiectiv care chiar va fi realizat în 2024.
Chiar vă spun un proiect care va fi pre-condiţia pentru ca restul să fie realizate. Deschiderea şi digitalizarea primăriei. Ce mă deosebeşte de ceilalţi candidaţi că eu prezint un proiect de profesionalizare a administraţiei locale. O să avem un ghişeu unic ca timişorenii să nu mai fugă de la un loc la altul pentru documente. Asta este baza pentru celelalte promisiuni. Dacă nu avem această voinţă atunci vom eşua şi noi. Dar noi avem această voinţă.

Dacă veţi pierde alegerile locale ce veţi face pe viitor?
La asta o să mă gândesc din 28 septembrie.

Dacă acum în faţa dvs ar fi Nicolae Robu ce l-aţi întreba?
L-aş întreba ce face el după 28 septembrie după ce pierde alegerile.

În cariera politică.
Sau în viaţa lui. Răspunsul e treaba lui.

Dacă câştigaţi funcţia de primar vă interesează apoi şi o funcţie în conducerea USR-PLUS?
Pe mine în acest moment mă interesează oraşul Timişoara. Cel mai bun serviciu pentru USR-PLUS e să arătăm că la nivel local putem implementa ideila noastre, că putem transofrma un oraş în bine.

Ce obiectiv are USR-PLUS în Timişoara? Câte mandate vă doriţi în Consiliul Local?
Cât de mult se poate. Ne dorim să ne obţinem cât mai multe mandate să fim pe primul loc în faţa PNL. Împreună cu PNL sau partidele de dreapta vor avea peste două treimi din mandate.

Am văzut în această campanie electorală în Timişoara anumite accente naţionaliste din partea primarului Nicolae Robu. Mai răspunde electorarul la astfel de provocări?
Nu cred că mai răspunde. Arată că Nicolae Robu e disperat şi încearcă să activeze un electorat al domnului Dragnea, cu siguranţă nu pe partea dreaptă cu timişorenii care ţin la identitatea culturală. Timişorenii înţeleg că candidatura mea e şi o şansă să arătăm că Timişoara e un oraş european, multicultural,  şi în inovare. De aceea când eu merg pe stradă că sunt german nu joacă un mare rol.

Cât vă mai vedeţi străin în Timişoara?
Sper ca copii mei să crească aici şi apoi să decidă unde să-şi trăiască viaţa.

De ce sunteţi dvs mai bun ca Nicolae Robu?
Acesta alegeri nu sunt despre mine sau Nicolae Robu, sunt despre Timişoara şi despre ce oraş vrem. Cred că e o alegere foarte clară între o Timişoara închisă, blocată, cu o administraţie blocată sau o Timişoară deschisă, inovatoare, cu un primar aproape de oameni, care se înconjoară de specialişti care mai spun şi nu când primarul are o idee proastă. Cred că asta e alegerea şi în 27 septembrie timişorenii vor alege ce este bun pentru viitorul Timişoarei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite