Culisele şedinţei PNL. Liberalii, la mâna toanelor lui Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, liderul care conduce negocierile cu PSD pentru noul premier. FOTO Mediafax Foto / Andreea Alexandru
Florin Cîţu, liderul care conduce negocierile cu PSD pentru noul premier. FOTO Mediafax Foto / Andreea Alexandru

PNL a decis, în şedinţa de Birou Executiv, ca partidul să fie de acord cu rotaţia premierului, dar şi ca noul şef al Guvernului să poată fi orice liberal, nu neapărat Florin Cîţu. Liderul PNL a omis recunoaşterea publică a hotărârii de marţi seară, în primă fază, după ce anterior, în şedinţa conducerii i-a avertizat pe colegi că ar putea să-şi depună mandatul dacă nu este susţinută şi varianta numirii sale ca premier la negocierile cu PSD

După ce Gheorghe Flutur a prezentat pe larg modul cum au decurs negocierile cu PSD şi starea programului de guvernare, liberalii au abordat problematica premierului numit prin rotaţie. Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a cerut să fie dat un vot pentru flexibilizarea mandatului echipei de negociere, astfel încât la discuţiile cu PSD să poată avansa mai multe nume de potenţiali şefi ai Guvernului, nu să fie constrânşi doar de susţinerea variantei Cîţu. Propunerea nu a fost votată imediat, ca să poată lua cuvântul şi alţi colegi din partid.

Virgil Popescu a fost printre cei care s-au exprimat împotriva principiului rotativei, fiind de părere că premierul ar trebui să fie de la PNL, iar Klaus Iohannis să poată fi cel care decide numele de şef al Guvernului.

Gigel Ştirbu, vicepreşedinte al PNL, a cerut rezolvarea situaţiei şi, fără a da nume în şedinţă, a afirmat că unii dintre cei din conducerea partidului se gândesc doar la propriile persoane şi nu iau în calcul că pun partidul şi pe preşedintele României în situaţii dificile. Ştirbu a subliniat că e atributul constituţional al lui Klaus Iohannis propunerea viitorului premier. „Dacă PSD nu-l acceptă pe Cîţu, ce facem? O ţinem aşa la nesfârşit?”, le-a mai transmis fostul ministru al Culturii.

Florin Cîţu i-a ameninţat pe cei prezenţi la şedinţă că dacă partidul nu-l va susţine pe el pentru funcţie ar fi dispus să-şi depună mandatul de şef al formaţiunii, ceea ce ar duce la destabilizarea partidului. Liderul PNL a făcut lobby şi pentru varianta susţinerii lui Dan Vîlceanu, mâna sa dreaptă, ca variantă de premier, susţin surse participante.

După luările de cuvânt, Florin Cîţu a cerut supunerea la vot a tuturor celor discutate. Prim-vicepreşedinţii şi Emil Boc n-au mai reacţionat pe tema flexibilizării mandatului, fiind de părere că votul dat era inclusiv pentru ca PNL să fie deschis la avansarea unui alt nume de premier, în afară de persoana lui Florin Cîţu. Doar doi liberali s-au opus rotativei, adică Gheorghe Falcă şi Cristian Buican, iar alţii s-au abţinut, printre care liderul PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu.

Una vorbesc, alta declară

Ieşirea publică a lui Florin Cîţu, la finalul şedinţei, i-a surprins pe liberali. Când Florin Cîţu a ieşit la presă şi a spus că el este propunerea de premier, am rămas toţi mască. Altfel fusese discuţia în interior”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii formaţiunii pentru „Adevărul”. Chiar dacă marţi seară a precizat că el este propunerea de premier, Florin Cîţu s-a sucit miercuri, când a subliniat că votul „a fost pentru premier PNL”. Surse din PNL susţin că liderul liberal a ajuns să tragă de timp pentru a se asigura că va avea funcţia de premier, fie din prima etapă a rotativei, fie din 2023.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite