Comisia Iordache. Ministerul Justiţiei a trimis propunerea prin care e schimbată sintagma „suspiciuni rezonabile“ cu „probe sau indicii temeinice“ în CPP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a reluat dezbaterile pe modificările propuse de PSD, ALDE, UDMR si PNL la transpunerea directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie, Ministerul Justiţiei a trimis un document prin care cere schimbarea sintagmei „suspiciuni rezonabile“ cu „probe sau indicii temeinice“ în Codul de procedură penală.

UPDATE La articolul 4, după alineatul (2) a fost introdus un nou alineat: „(3) Înainte de pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitive, declaraţiile publice şi deciziile oficiale provenind de la autorităţile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate definitiv."

Iniţial, PSD voia adoptarea unui amendament prin care publicul larg nu mai putea fi informat despre persoanele care au probleme cu legea încă din primul stadiu. „(3) În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedura de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligaţii reprezintă infracţiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale", era forma propusă iniţial de PSD. 

Florin Iordache a precizat că nu va fi adoptat niciun amendament, ci se vor purta doar discuţii. Deputatul PSD a anunţat că vor sta la şedinţă până la ora 24.


Marţi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ca va veni cu un proiect de modificare a Codului de procedură penală prin care să fie înlocuita sintagma „suspiciuni rezonabile" cu „probe temeinice". Iordache l-a rugat sa trimita o propunere până astăz, ceea ce s-a şi întâmplat. Sofia Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a fost cea care a venit cu documentul. Însă aceasta s-a ferit să facă judecăţi de valoare în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale. 

„Mi s-ar părea normal ca ministrul să fie aici şi să se pronunţe cu privire la modificările propuse la directivă, nu să ne trimită un document la care sa ne uitam lung“, a declarat deputatul USR, Stelian Ion.

Pe de altă parte, deputatul liberal Cătălin Predoiu a întrebat ce reprezintă acel document. Un nou proiect de lege sau un document facultativ. Şi Florin Iordache a cerut lămuriri de la reprezentanta Ministerul Justiţiei.

  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite