Cioloş, după demiterea Guvernului: „Drum bun, domnule Cîţu! Vom vedea, în funcţie de negocierile de la Cotroceni, pe ce drum o vom lua“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Liderul USR, Dacian Cioloş, susţine, după demiterea Guvernului Cîţu, că formaţiunea pe care o conduce va stabili direcţia în care se va îndrepta după negocierile cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE - Dan Barna, fostul copreşedinte al USR PLUS, a declarat că PNL are „mai multe personalităţi care ar putea să aibă o prestaţie decentă de premier”, scenariu în care vor susţine viitoarea propunere de premier din partea liberalilor, atât timp cât aceasta nu este tot Florin Cîţu, iar în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis ar decide scenariul unui prim-ministru USR, propunerea formaţiunii ar fi Dacian Cioloş. 

Întrebat dacă mai poate sta la masa negocierilor alături de Florin Cîţu, în calitate de preşedinte al liberalilor, Barna a transmis: 

„În urma Congresului PNL, înţelegem că Florin Cîţu reprezintă caracterul, valorile şi principiile liberale, este preşedintel PNL, discutăm cu domnia sa dacă va fi cazul şi dacă PNL propune alt premier. (...)

S-a confirmat astăzi că Florin Cîţu nu are competenţa de a fi premier. Această problemă a premierului a fost astăzi rezolvată de Parlament. În moţiunea de cenzură de astăzi, inclusiv în cealaltă blocată spuneam foarte clar că această coaliţie poate funcţiona, dar fără alt premier”, a explicat Barna. 

Nu în ultimul rând, Barna a transmis că situaţia politică ar fi putut să fie rezolvată dacă PSD nu l-ar fi susţinut pe Florin Cîţu în ultima vreme. 

„PSD murea de grija stabilităţii politice. Am fi putut să avem deja situaţia rezolvată dacă nu l-ar fi susţinut pe Florin Cîţu o lună şi jumătate”, a spus acesta.

Ştirea iniţială

„Drum bun, domnule Cîţu! O ţară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră şi iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîţu să se încheie cât mai repede", a transmis Dacian Cioloş după ce moţiunea pentru demiterea guvernului Cîţu a trecut de votul Parlamentului.

Liderul USR îl acuză pe premierul demis că a provocat criza politică pentru a câştiga putere în partid.

„Nu mă miră minciunile cinice ale fostului premier la adresa USR PLUS. Un premier care avea toată puterea şi susţinerea de care avea nevoie pentru reforme a preferat un război politic, pentru că nu a reuşit să înţeleagă şi să respecte programul de guvernare şi partenerul de care avea nevoie. Deşi a scăzut dramatic la nivelul încredere şi susţinere publică, fostul premier a dovedit încă o dată că nu a înţeles că vorbind în modul în care a făcut-o – şi o face în continuare – îşi prăbuşeşte complet şi partidul pe care îl conduce", a adăugat Cioloş.

Preşedintele USR îl acuză pe Cîţu că s-a opus reformelor din programul de guvernare.

„L-am auzit pe domnul Cîţu spunând că am trădat Coaliţia. Noi nu am trădat Coaliţia, pentru că nu avem datorii faţă de coaliţie, ci faţă de programul la care ne-am angajat în faţa celor care ne-au votat. Nu avem loialitate faţă de persoane, ci faţă de principii.

Între noi, diferenţa este uriaşă şi l-aş îndemna la mai multă cumpătare. Până una alta, aşteptăm o reacţie echilibrată de la PNL, vrem să înţelegem ce îşi doresc în continuare şi vom vedea în funcţie de negocierile de la Cotroceni în ce direcţie o vom lua. Ne abţinem de la mai multe comentarii şi propuneri până când nu avem o propunere realistă de coaliţie guvernamentală. Suntem pregătiţi să reluăm discuţiile în condiţii civilizate şi rezonabile, care exclud orice balet politic de genul celui practicat de Florin Cîţu în ultimele luni", spune Cioloş.

Cabinetul Cîţu a fost demis cu 281 de voturi pentru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite