Ciolacu, despre o posibilă criză economică: Prima oară când se anticipează şi se vine cu măsuri. Există varianta amânării ratelor la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu FOTO Arhivă
Marcel Ciolacu FOTO Arhivă

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat, la Digi 24, că există varianta amânării ratelor la bănci pentru români, existând un acord cu băncile în acest sens. Potrivit liderului PSD, este posibilă venirea unei crize economice, în contextul tensionat de la graniţa României, arătând că, „este pentru prima oară când se anticipează” o eventuală criză şi se vine cu un plan de măsuri.

„Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată şi cu băncile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare măsură şi se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens şi am constatat necesitatea şi cel mai important este că colaborăm astfel încât Guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate”, a spus Marcel Ciolacu la Digi24. 

În ceea ce priveşte preţul la energie electrică, Marcel Ciolacu a precizat că „au existat scumpiri speculative, de asta trebuie să prevenim aceste lucruri. Erau băieţii deştepţi din energie cu acele contracte bilaterale. Acum vor fi între producători şi marii consumatori”, a arătat el. 

Liderul PSD a precizat că este posibil să crească inflaţia la 2 cifre dacă nu suntem eficienţi guvernamental. „Este bătălia eficienţei guvernamentale. Există o coaliţie funcţională la acest moment. Marea provocare rămâne ca Guvernul să fie unul eficient, mai ales că toate lucrurile se schimbă săptămânal, nu numai la nivelul României.

„Este şi normal să vii acum şi cu o latură socială. S-a reuşit să ţinem inflaţia cu o singură cifră şi sperăm cu aceste măsuri să continuăm. Am reuşit, împreună cu BNR, să ţinem cursul valutar sub 5 lei”, a mai spus Marcel Ciolacu, amintind de voucherele pentru români ce vor fi incluse în pachetul de măsuri economice „Sprijin pentru români”, pe care Guvernul îl va anunţa luni. 

Potrivit liderului PSD, „este posibil să avem o criză economică, fără doar şi poate, am avut şi cu comisarul european pe economie, domnul Gentiloni, o discuţie pe cifre”, a spus liderul PSD, precizând că „riscul major este să vedem de unde va veni această criză”. „Nu România va declanşa această criză, este evident. Sunt ţările cele mai apropiate de zona de conflict cel mai afectate, ţinând cont de tranzitul refugiaţilor şi ceea ce se întâmplă. Marele nostru noroc este că noi ne-am învăţat, istoric, de mult lecţia cu Rusia şi nu suntem atât de dependenţi pe cât s-a crezut de resursele de gaze, în primul rând, şi de petrol, la energia electrică chiar deloc”, a mai spus şeful social-democraţilor.  

„Este pentru prima oară când se anticipează o eventuală criză şi se vine cu un plan de măsuri de sprijin pentru România. Este prima oară când vorbim de 17,3 miliarde de lei, acest pachet, cu o extensie de până la patru miliarde de euro, în care componenţa economică şi efortul în zona ecnomică este mai mare decât în zona socială, astfel încât să se pornească investiţiile şi să se elimine blocajele din infrastructura mare”, a mai precizat Marcel Ciolacu. 

În privinţa creşterii salariului minim, preşedintele PSD a spus că ne aflăm într-un moment în care „trebuie să existe un efort comun să depăţim această perioadă”, explicând că neimpozitarea măririi cu 200 de lei a salariului minim, va permite o pârghie companiilor. Neimpozitându-I, dacă faci acest lucru şi acei 200 de lei(...) reintră în consum. Ideea e să nu obligi iar să măreşti salariul minim”. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite