Ce spune Ioan Talpeş despre posibilitatea ca Victor Ponta să fi fost „ofiţer acoperit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, fost premier al României şi actual lider al Pro România. FOTO Facebook Victor Ponta
Victor Ponta, fost premier al României şi actual lider al Pro România. FOTO Facebook Victor Ponta

Ioan Talpeş, fost şef al SIE, a vorbit, într-un interviu pentru Realitatea Plus, despre mai multe evenimente din istoria instituţiei pe care a condus-o între 1992 şi 1997, exprimându-se şi pe tema legăturilor unor politicieni, cum sunt cazurile lui Victor Ponta sau Mircea Geoană, cu structurile de informaţii.

Moderatoarea Anca Alexandrescu a venit cu mai multe întrebări referitoare la mai mulţi politicieni care au fost bănuiţi că ar avea o legătură cu diferite servicii de informaţii.

Redăm dialogul între Ioan Talpeş şi Anca Alexandrescu

Reporter: Vă întreb de ce (n.r. - accesarea „Arhivei speciale”), pentru că Traian Băsescu a sugerat că Victor Ponta era ofiţer acoperit al SIE.

Ioan Talpeş: Asta putea să audă chiar de pe stradă.

Dar e adevărat?

Dar mă întrebaţi pe mine? Când aţi auzit dvs că eu am spus despre cineva? Eu consider că e un non sens şi vă zic de ce.. Pentru că domnul Ponta este în activitate.

În activitate politică sau activitate de informaţii?

Nu ştiu… dar eu vă spun că e în activitate.

Am înţeles. Domnul Geoană? A  avut celebra afirmaţie, „nici noi nu mai ştim câţi suntem”!

Asta e altceva

E altă categorie?

Asta e altceva. Se mai pune problema, mai ştim câţi suntem şi ai cui! Dacă o să completaţi aşa, atunci vă duceţi după răspunsuri în România.

Am înţeles, deci nu e neapărat SIE, poate să fie alt serviciu?

Şi ai cui? Aceasta este întrebarea care trebuie să completeze!”

Ioan Talpeş a vorbit şi despre dosarul Petromidia, precizând faptul că Dinu Patriciu ar fi fost dispus să dea bani grei pentru a fi închis acest dosar.

Fostul şef al SIE a mai povestit şi despre modul de deschidere a relaţiilor cu Statele Unite. Ioan Talpeş a susţinut că partea americană a solicitat la începutul anilor 90 lista cu agenţii de informaţii ai României care ar fi fost pestea ocean „Nu putem rezolva nimic dacă nu ne dai lista cu ofiţeri”, a precizat Talpeş, referindu-se la ceea ce i-au zis liderii serviciilor de informaţii americane

„Eu nu pot să fac asta. Eu nu am făcut parte din nicio formă de Securitate. Eu sunt istoric şi ştiu logica istoriei”, a precizat fostul şef că le-ar fi transmis americanilor. În schimb, a venit cu o altă soluţie: „Eu pot să-i chem acasă. Acceptă şase luni şi ei pleacă de pe teritoriul SUA”. Ioan Talpeş a punctat faptul că i-a fost dat termenul de un an pentru a-i chema.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite