Buşoi, raportorul PE pentru Programul de Sănătate al UE 2021-2027: Salut alocarea a 9,4 miliarde de euro pentru un nou Program de Sănătate independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Buşoi, europarlamentar al PNL. FOTO Facebook Cristian Buşoi
Cristian Buşoi, europarlamentar al PNL. FOTO Facebook Cristian Buşoi

Eurodeputatul Cristian Buşoi (PNL, PPE), raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021-2027, salută alocarea a 9,4 miliarde de euro pentru un nou Program de Sănătate independent şi prioritizarea domeniului de către Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat.

„9,4 miliarde de euro pentru sănătatea cetăţenilor europeni. Este una dintre cele mai bune investiţii ale UE, anunţată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ieri, în plenul Parlamentului European. Aceşti bani vor finanţa un nou Program de Sănătate, solid şi independent, Health4EU. Avem astfel dovada că vocea cetăţenilor europeni este ascultată, iar apelurile mele către Comisia Europeană pentru un Program de Sănătate independent, mai bine finanţat şi cu obiective mai ambiţioase au avut efectul aşteptat. Este clar acum că Sănătatea a devenit o prioritate pentru Europa. Finanţarea propusă pentru EU4Health – de peste 9 miliarde de euro – cu mult peste bugetul actual alocat Sănătăţii prin Fondul Social European Plus, de 473 de milioane de euro, ne va ajuta mult mai bine în confruntarea cu epidemiile, virusurile şi alte ameninţări de sănătate publică de care ne-am putea lovi în viitor”, spune eurodeputatul PPE.

EU4Health va investi în infrastructura de sănătate şi în pregătirea pentru criză. Va sprijini dezvoltarea unui mecanism european de producere, procurare şi gestionare a produselor esenţiale în criză: de la medicamente, vaccinuri şi materii prime pentru dezvoltarea acestora, până la aparate pentru diagnostic, ventilatoare şi echipamente de protecţie pentru cadrele medicale. Astfel, va exista un nou cadru de comunicare a riscurilor la nivelul întregii UE, care să acopere toate etapele unei crize. Noul program va ajuta şi la consolidarea programelor de Sănătate şi Cercetare cheie, precum rescEU şi Horizon Europe.

De asemenea, cu ajutorul acestui program, Europa va avea şi o mai bună capacitate pentru prevenirea şi supravegherea bolilor şi colaborarea transfrontalieră în domeniul sănătăţii.

„Cancerul, hepatitele, bolile respiratorii, cardiovasculare sau neurodegenerative sunt provocări care nu cunosc graniţe şi nu ţin cont de statutul social. De aceea este important ca Sănătatea şi, implicit, Cercetarea pentru Sănătate să fie în centrul agendei Uniunii Europene”, mai precizează Cristian Buşoi.

Totodată, Health4Eu va finanţa şi programe de formare a personalului medical şi va investi în transformarea digitală a sectorului Sănătăţii, precum şi în implementarea infrastructurilor digitale interoperabile, inclusiv pentru cercetare şi schimb de date.

„Garantarea sănătăţii este un drept fundamental al cetăţenilor şi cea mai puternică armă pentru un viitor mai bun, o Europă mai competitivă şi mai prosperă. Sunt convins că EU4Health ne va ajuta pe toţi să facem faţă mai uşor provocărilor de sănătate şi să ţinem Europa unită şi puternică”, transmite Cristian Buşoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021-2027.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite