Băsescu nutreşte o alianţă politică de tipul "UMP" (Sarkozy) sau "PdL" (Berlusconi)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, a dezvăluit marţi, într-o vizită oficială în Germania, planurile PDL.

Într-o conferinţă la sediul central al Fundaţiei Konrad Adenauer din Berlin, Baconschi a spus că puterea din România încearcă să adune, sub o mare umbrelă creştin-democrată, toţi vectorii dreptei politice. "Dorim să creăm în România o Mişcare Populară cu vocaţie majoritară, asemănătoare cu UMP în Franţa sau PDL în Italia", a spus Baconschi. El a adăugat că dreapta din România este în "plină efervescenţă" și într-un "aggiornamento doctrinar".

Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP - Union pour un Mouvement Populaire) este partidul prezidenţial şi principalul partid de guvernământ din Franţa, fiind format din conservatori. „Popolo Della Liberta" (PdL) este partidul condus de premierul Italiei, Silvio Berlusconi.

PDL caută alianţele

Baconschi i-a propus deja, în aprilie 2011, secretarului general al UMP, partidul care guverneaza Franta, un protocol de colaborare cu Partidul Democrat Liberal. "PDL si UMP fac parte din aceeasi familie politica a PPE. I-am prezentat domnului Cope, secretarul general al UMP, un proiect de protocol de cooperare intre cele doua formatiuni", declara Baconschi. Ministrul a subliniat ca proiectul "va intra in studiu". În ceea ce priveşte PdL, senatorul Viorel Badea a semnat în octombrie 2010, la Torino, împreună cu senatorul italian Enzo Ghigo, reprezentând partidul „Popolo Della Liberta", o alianţă politică.

Frunzăverde: Va fi mai complexă ca mişcarea lui Berlusconi

Prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde, a declarat la 29 septembrie ca Miscarea Populara va fi mai complexă decât structura cu care premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a castigat alegerile.

"Vreau sa va spun ca Berlusconi a castigat de doua ori alegerile cu Polo della Liberta avand si doua partide de centru stanga in interiorul aliantei. Miscarea Populara va fi o structura mai complexa de a lui Berlusconi - va avea ONG-uri, grupari patronale si, sper, grupari sindicale si, mai ales, persoane fizice, care nu doresc sa fie inregimentate intr-o grupare politica, dar care sunt de centru-dreapta ca opinie si au ceva de spus in viata sociala si politica a Romaniei si care vor putea sa fie prezenti in aceasta alianta. Nu este o inventie a noastra, Partidul Popular European e construit in acelasi fel - exista si persoane fizice, si grupari patronale si grupari sindicale", a declarat Frunzaverde pentru Ziare.com.

Când va fi gata?

Prim-vicepresedintele PDL a indicat si data limita pana la care se realizeaza proiectul Miscarii Populare - "undeva pana la 15 decembrie se vaconsuma formarea acestei aliante".

PDL intenţionează să constituie rapid Mişcarea Populară. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în opinia sa, trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe, menţionând că de aceea a şi rugat-o pe fiica sa să înregistreze la OSIM această denumire. El nu a dorit să facă mai multe precizări privind momentul realizării unei eventuale alianţe sau despre componenţa acesteia. Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a depus, în 11 aprilie, la OSIM, o cerere de înregistrare a mărcii "Mişcarea Populară". Mişcarea ar urma să se contureze în jurul PDL, căruia i se vor alătura UNPR, PNŢCD, ecologiştii şi organizaţii non-guvernamentale.

Citeşte şi:

Ponta: Încurajez alianţa PDL - Becali - Dan Diaconescu - UNPR!

Voinescu: "Un dialog cu Becali şi Vadim este de neimaginat"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite