Băsescu le-a trasat miniştrilor sarcini pentru tot anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului i-a certat ieri pe miniştri pentru că nu au utilizat 4 miliarde de euro, bani acordaţi României pentru proiecte de investiţii. Preşedintele a cerut modificarea rapidă a legii electorale, deşi alegerile vor avea loc în 2012.

Traian Băsescu le-a dat ieri miniştrilor directive legate de noul acord cu FMI, reformarea sistemului sanitar, absorbţia fondurilor europene şi modificarea legii electorale. Prezent la prima şedinţă de guvern din acest an, şeful statului le-a reproşat miniştrilor că nu au utilizat peste patru miliarde de euro, bani angajaţi de România pentru proiecte de investiţii.

România nu are o problemă cu banii

Băsescu a spus că România nu are nevoie de bani pentru investiţii, ci doar pentru a asigura cheltuielile curente cu plata salariilor şi a pensiilor. „În momentul de faţă avem neutilizate 4,1 miliarde de euro, credite angajate la BERD şi BIRD. (...) România nu are o problemă cu banii (...) Dragi miniştri, daţi drumul la proiecte. Nu aveţi nicio justificare", le-a transmis el membrilor Cabinetului Boc. Ministerul Justiţiei a fost criticat de şeful statului pentru că este codaş la folosirea acestor fonduri, pentru care plătim penalităţi, Băsescu afirmând că este anormal ca judecătorii să se plângă că nu au sedii.

Nu picaţi în capcana Vlădescu!

Ipoteza unui acord financiar între România şi China, lansată de fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, a fost criticată şi ea de şeful statului, care le-a spus miniştrilor să nu cadă în această „capcană" şi să fie măcar „inteligenţi". „Dacă vom ajunge la concluzia că ne convine să luăm bani, putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeană, care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Punctul meu de vedere este că va trebui să continuăm cu un precautionary agreement cu Fondul Monetar Internaţional, alături de Banca Mondială şi Uniunea Europeană, având ca obiective­ consolidarea fiscală", a afirmat Băsescu. Şeful statului a susţinut că managerii spitalelor care risipesc banii publici ar trebui să răspundă penal. „Nici nu au fost achitate bine arieratele, că spitalele au pornit într-o veselie să creeze altele. Cred că şi pentru managerii de spitale funcţionează legea penală", a comentat el. Băsescu a susţinut că reforma în domeniu trebuie continuată în sensul desfiinţării sau comasării unor spitale, urmând ca medicii să lucreze pe bază de contract.

Igaş şi Vreme, traşi la răspundere

Preşedintele i-a sugerat ministrului de Interne, Traian Igaş, să-i demită pe cei care i-au propus spre decorare pe doi dintre ofiţerii găsiţi vinovaţi pentru nereguli la angajări în Jandarmerie şi i-a cerut explicaţii privind procedurile care preced astfel de propuneri." Dacă puteţi face ceva cu cei care ­mi-au fost propuşi spre decorare. Cum au fost propuşi ? Nu există un circuit ? La ce să stăm cu toată lumea acolo ?", l-a întrebat Băsescu pe Igaş. A urmat ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, căruia i-a reproşat întârzierile în procesul de informatizare a sistemului de plată a taxelor. „Martie am înţeles că este termenul ? Dacă nu, o să-ţi iau ţie cartea de credit, de tot", i-a transmis el.

Constituţia şi legea electorală

Deşi alegerile vor avea loc în 2012, Băsescu a susţinut că legea electorală trebuie modificată acum, şi nu pe ultima sută de metri. „Cred că se apropie un eveniment important. Dacă aveţi de făcut modificări la legea electorală, faceţi-le acum, şi nu pe ultima sută de metri", le-a atras el atenţia. Preşedintele a precizat că va trimite Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei elaborat de Guvern, însă propunerile sale vizează doar introducerea Parlamentului unicameral şi clarificarea „unor ambiguităţi".

Atac la sindicate

Băsescu a susţinut că Guvernul a cedat în negocierile cu sindicatele care folosesc dialogul ca pretext pentru a bloca noul Cod al Muncii. El a reafirmat că Executivul trebuie să scoată la suprafaţă munca la negru, în condiţiile în care 1,6 milioane de români lucrează fără carte de muncă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite