Bâlciul de la Km 0
0Preşedintele Traian Băsescu a încercat să dea raportul naţiunii în Piaţa Universităţii, însă a fost fluierat de o mână de ţărănişti, mobilizaţi de Emil Constantinescu. Simbol al
Preşedintele Traian Băsescu a încercat să dea raportul naţiunii în Piaţa Universităţii, însă a fost fluierat de o mână de ţărănişti, mobilizaţi de Emil Constantinescu.
Simbol al libertăţii prin jertfa tinerilor ucişi la Revoluţia din 1989, Piaţa Universităţii tinde să devină un loc al circului derizoriu. Episodul de sâmbătă, când Traian Băsescu a încercat să-şi ţină discursul şi a fost huiduit, vine să confirme acest lucru.
Preşedintele a ajuns pe esplanada din faţa Teatrului Naţional în jurul orei 20.00 - mult mai târziu decât anunţase iniţial - şi a făcut tradiţionala baie de mulţime. De partea cealaltă a bulevardului, în faţa Facultăţii de Arhitectură, fostul preşedinte Emil Constantinescu mobilizase mai mulţi membri şi simpatizaţi ai AP şi PNŢCD într-o contramanifestaţie. Apariţia şefului statului a fost salutată cu urale de cei aproape 500 de spectatori adunaţi la concertul de muzică populară organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstei a Treia şi cu huiduieli de tabăra adversă.
Ajuns pe scenă, Băsescu a cerut ca oamenii de pe partea cealaltă a "baricadei" să se alăture simpatizanţilor săi. "E păcat că sunt câţiva români dincolo de gard. Rog forţele de ordine să dea gardurile la o parte şi să-i lase pe cei câţiva români din faţa Arhitecturii să vină alături de ceilalţi români.
Trebuie să nu mai fim despărţiţi unii de alţii. E păcat că din '90 încoace încercăm să ne împărţim în români buni şi români răi. Toţi românii sunt buni. Domnilor cu steaguri galbene, veniţi aici şi uraţi-le oamenilor de vârsta a treia un <> din toată inima", a spus Băsescu. "Traiane, nu ne mai minţi", "Traiane, casa înapoi", "Unde sunt ţepele, Băsescuristule?", a fost răspunsul însă primit de la ţărănişti.
Schimb de replici peste bulevard
Fostul şi actualul preşedinte au avut un schimb indirect de replici. "Când noi luptam împotriva Securităţii, el reprezenta Securitatea, când noi luptam împotriva nomenclaturii, el reprezenta nomenclatura, când noi luptam împotriva corupţiei, el era o persoană semnificativă pentru corupţi", a spus Constantinescu.
"Ai venit spunând că eşti anticomunist şi antisecurist şi ai terminat spunând că te-a înfrânt Securitatea; este problema ta, dar asta nu trebuie să-ţi lase frustrări iremediabile, ci doar trebuie să înţelegi ceea ce am înţeles noi toţi: că nu ai putut. Nu poţi, taci şi mergi mai departe", a reacţionat prompt Băsescu.
Următoarea întâlnire, în decembrie
Şeful statului a stabilit şi data următoarei întâlniri cu românii: ultima sâmbătă din decembrie. El a precizat că a fost în Piaţa Universităţii şi la 30 iunie, la ora 17.00, însă locul era gol din cauza temperaturii de 35 de grade Celsius. Băsescu a fost însoţit de cele două fiice ale sale şi de liderii PD Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Anca Boagiu şi Elena Udrea.
>> E păcat că din '90 încoace încercăm să ne împărţim în români buni şi români răi. Toţi românii sunt buni.
Traian Băsescu
preşedintele României
Becali, antemergătorul şefului statului
Liderul PNG Gigi Becali a fost şi el prezent, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, la manifestarea la care a participat şeful statului. Becali a ajuns înaintea lui Băsescu şi a declarat că a venit la o adunare românească. "Am venit să ascult muzică populară", a declarat finanţatorul Stelei, admiţând că este curios să asculte şi discursul preşedintelui. Becali a fost huiduit de manifestanţii AP şi PNŢCD, aflaţi de partea cealaltă a Pieţei.
Constantinescu: "Nu am folosit Piaţa Universităţii pentru mitinguri politice"
Fostul preşedinte Emil Constantinescu susţine că, pentru a respecta spiritul civic, nu a convocat niciodată adunări politice în Piaţa Universităţii, preferând să le ţină în Piaţa Constituţiei. Constantinescu a declarat pentru "Adevărul" că România traversează o criză morală din care poate ieşi numai prin revenirea la valorile Pieţei Universităţii. Fostul şef al statului îl acuză pe Traian Băsescu de faptul că ar fi construit "o nouă oligarhie", precum şi de manipularea "conştiinţelor curate", cu ajutorul unor intelectuali slugarnici, pe care îi şantajează cu propriul trecut.
Adevărul: Domnule preşedinte, s-a diluat simbolistica politică a Pieţei Universităţii în raport cu anii `90?
Emil Constantinescu: Simbolistica Pieţei Universităţii nu a fost politică, ci morală şi civic-educativă. Le amintesc celor care au uitat că noi scandam "Nu suntem partide!".
Poate am greşit, dar din Piaţa Universităţii s-au născut, mai apoi, Solidaritatea Universitară şi Alianţa Civică, ca o reacţie de răspuns a marilor intelectuali la atacul minerilor asupra Universităţii din Bucureşti. Numai printr-un simplu apel s-au adunat, în noiembrie 1991, trei sute de mii de oameni, la cea mai mare manifestaţie din istoria României.
Am rămas consecvent simbolului moral pe care îl reprezintă Piaţa Universităţii. Aceasta a constituit un laborator al democraţiei din România şi de aceea trebuie să revenim la valorile Pieţei Universităţii. Sediul crizei morale de la noi se află în societatea civilă.
- Totuşi, care este motivul pentru care preşedintele Traian Băsescu a atras atât de mulţi votanţi din bazinul electoral pe care îl aveaţi în 1996?
- Este vorba despre confiscarea şi folosirea în interes personal a unor valori. Traian Băsescu, care nu a crezut niciodată în aceste valori şi pe care le dispreţuieşte, doreşte să le transforme în instrumente de putere personală. În `90 nu erau "rentabile", dar acum sunt. La vremea aceea, Traian Băsescu făcea parte din conducerea Ministerului Transporturilor care a aprobat programul de aducere a minerilor în Piaţa Universităţii. Acum, într-un mod foarte abil, manipulând o serie de foşti colaboratori ai Securităţii din rândul elitelor intelectuale, şantajându-i pe alţii cu trecutul lor, a reuşit să creeze un grup, uşor vizibil prin slugărnicia sa, care a infestat conştiinţele curate, făcându-le să creadă că preşedintele Băsescu este purtătorul de drapel al luptei împotriva foştilor comunişti. Este un fals. De fapt, el a construit o oligarhie nouă.
- Traian Băsescu lasă de înţeles că a întreprins o serie de acţiuni pe care dumneavoastră nu le-aţi demarat, deşi puteaţi să o faceţi, precum condamnarea comunismului şi desecretizarea arhivelor fostei Securităţi.
- Ca fost securist şi nomenclaturist al PCR, Traian Băsescu minte! El minte de când a apărut pe scena politică. Sigur, o face convingător şi cu ajutorul unui aparat care poate să transforme oricând o prostie de genul "iarna nu-i ca vara" într-o mostră de înţelepciune a poporului român.
Cel care a condamnat primul comunismul în România, în calitate de şef al statului, am fost eu, printr-un mesaj adresat memorialului de la Sighet, unde erau grupaţi foştii prizonieri politici, oponenţi şi disidenţi anticomunişti. Cum se poate uita şi faptul că am promulgat legea desecretizării dosarelor Securităţii, în decembrie 1999?! Numai incompetenţa, nepriceperea şi laşitatea membrilor Colegiului CNSAS au făcut ca dosarele să nu iasă atunci, deşi i-am convocat de două ori la Cotroceni, în prezenţa şefilor serviciilor de informaţii şi le-am spus că au dreptul să cerceteze toate dosarele, fără excepţie.
- Nu aţi simţit niciodată nevoia să vă adresaţi direct oamenilor, în Piaţa Universităţii, în perioada mandatului dumneavoastră la Palatul Cotroceni?
- Ideea băilor de mulţime, nemaivăzute până la Traian Băsescu, este un mit. Traian Băsescu nu a putut niciodată să adune în pieţe oamenii pe care îi adunam eu. Asta pentru că acei oameni veneau lângă mine pentru idei, şi nu pentru a atinge un lider populist. Mai mult, eu nu am folosit niciodată Piaţa Universităţii pentru mitinguri politice, pentru că am vrut să respect spiritul civic din care se născuse CDR. Toate mitingurile politice le-am ţinut în Piaţa Constituţiei. Preşedinţii, când sunt la putere, nu organizează întâlniri electorale. Este o chestiune de bun-simţ politic.
Bunul-simţ politic nu-i permite unui preşedinte în funcţie să organizeze adunări electorale
Emil Constantinescu
preşedinte al României, 1996-2000