AUR, colaborări controversate. Partidul îşi pregăteşte deja strategia pentru prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Georgescu, George Simion şi Adrian Thiess FOTO Colaj Adevărul
Călin Georgescu, George Simion şi Adrian Thiess FOTO Colaj Adevărul

Parteneriatul AUR – Călin Georgescu, persoană promovată mai ales de propaganda de stat rusă, se sudează exact în momentul în care la câteva sute de kilometri de România Moscova masează trupe pentru o posibilă invadare a Ucrainei, iar în plan intern românii sărbătoresc 163 de ani de la Unirea Principatelor. În echipa AUR va intra şi omul de afaceri Adrian Thiess, cel care l-a adus la Bucureşti pe ultimul lider al Uniunii Sovietice

George Simion, aflat în turneu de promovare electorală în toată ţara, l-a luat pentru a-i fi alături în acţiunile sale şi pe Călin Georgescu, prezentat mereu ca soluţia AUR pentru funcţia de premier. De exemplu, sâmbătă, în localitatea Bosanci din Suceava, primarul liberal i-a întâmpinat pe cei doi cu pâine şi sare, apoi a semnat listele AUR pentru demiterea lui Klaus Iohannis. Georgescu este unul dintre preferaţii propagandei de stat ruse, fiind menţionat constant de Sputnik, mereu într-un ton pozitiv.

Într-un articol de anul trecut, Sputnik îl asemăna pe Georgescu cu Aleksandr Dughin, unul dintre ideologii regimului de la Moscova. „Discursul şi ideile sale sunt fascinante – personal, îl asemăn cu rusul Aleksandr Dughin ca moralitate, benevolenţă, căutare şi originalitate”.

Calin Georgescu Captură Sputnik

Captură de pe site-ul Sputnik

Georgescu este printre cei care promovează faptul că pentru situaţia din Ucraina sunt vinovaţi americanii şi NATO, pentru că au fost urmărite doar „interesele industriei de război americane”.  „ Situaţia din Ucraina este în mod clar manipulată, în interesul de a declanşa un conflict care să ajute financiar complexul militar al Statelor Unite, industria militară a SUA”, susţinea Gerogescu, citat de Sputnik. 

Pe americani, Georgescu îi consideră vinovaţi, iar despre România afirmă că şansa ei este „înţelepciunea rusească”, adică evitarea oricărui conflict cu Rusia, care ar fi îndreptăţită „să-şi apere compatrioţii” din Ucraina, potrivit relatărilor Sputnik. Apariţia braţ la braţ a lui Georgescu şi Simion are loc exact în contextul tensionat de la graniţa Ucrainei cu Rusia, iar aceasta se bate cap în cap şi cu unele poziţii anti-Moscova ale copreşedintelui AUR.

Omul care l-a adus pe Gorbaciov la Bucureşti, în echipa lui Simion

Alături de AUR vine şi Adrian Thiess, om de afaceri care a mai consiliat şi alţi politicieni în ultimele decenii. A fost responsabil de campania pentru primărie a lui Sorin Oprescu, în 2008, dar a lucrat şi cu Ion Iliescu, Dan Diaconescu sau cu Principele Radu Duda. În 2010, pentru lansarea unui ziar, Thiess l-a adus la Bucureşti pe ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. La acea vreme a circulat informaţia că în spatele vizitei lui Gorbaciov a stat magnatul rus Alexander Lebedev, omul care deţine în Marea Britanie „The Independent” şi „Evening Standard”, dar Thiess a negat acest lucru.

Adrian Thiess si Mihail Gorbaciov FOTO Paginademedia

Mihail Gorbaciov şi Adrian Thiess FOTO Paginademedia.ro

Thiess a confirmat pentru „Adevărul” că există o înţelegere cu George Simion, dar nu a vrut să dea detalii, până când nu se face un anunţ oficial, acuzând că au început atacurile la el şi Simion. „Deocamdată nu e o chestie de interes public (n.r. - rolul său pentru strategia AUR). (...) A apărut informaţia la o televiziune, George Simion a confirmat. Apoi, pe un site obscur, a apărut o ştire neasumată, despre faptul că ar fi unele probleme (n.r. - în privinţa colaborării AUR cu Thiess). Când va fi momentul unui anunţ public, el va fi făcut”, a precizat Thiess, menţionând însă că va pregăti strategia AUR pentru prezidenţiale după ce va exista un candidat. „Suntem în 2022 acum. Eu mă ocup de strategia şi pregătirea unui candidat la prezidenţiale pentru 2024. Deocamdată, acel candidat trebuie validat”, a completat Thiess.

Având în vedere intensa promovare a lui Călin Georgescu de către AUR încă de la intrarea în Parlament, acesta are şanse mari să fie susţinut pentru o eventuală candidatură la preşedinţia României. George Simion şi Claudiu Târziu nu au răspuns solicitărilor ziarului „Adevărul”, pentru clarificarea colaborării atât cu Georgescu, cât şi cu omul de Afaceri, Adrian Thiess.

AUR, din ce în ce mai agresiv

Alianţa pentru Unirea Românilor a avut de la început opinii tranşante pe teme precum vaccinarea şi Certificatul verde. După ce o perioadă mai mulţi aleşi au refuzat să poarte mască de protecţie şi au sprijinit protestele din Bucureşti împotriva restricţiilor, aleşii Alianţei au trecut la următorul pas. Mai precis, liderii AUR au îndemnat oamenii să protesteze în faţa Parlamentului, pe 21 decembrie, pentru a nu fi discutată situaţia introducerii Certificatului verde la locul de muncă, deşi în legislativ actul normativ era blocat. Protestul a escaladat, iar manifestaţii au intrat cu forţa în clădirea Parlamentului şi au încercat să pătrundă şi în clădire, dar au fost opriţi de forţele de ordine. 

Uniunea Europeană şi NATO nu sunt obiective, cum fals s-a indus în rândul populaţiei. Sunt nişte mijloace prin care te dezvolţi dacă eşti capabil să negociezi. Sau nu. România a intrat în Uniunea Europeană şi NATO fără să înţeleagă nimic. Nu a negociat nimic şi, pe cale de consecinţă, a pierdut tot.  Călin Georgescu, despre UE şi NATO

Săptămâna trecută, mai mulţi susţinători ai AUR, în frunte cu George Simion, au intrat în Primăria Timişoara, unde au voiau să obţină o audienţă la edilul Dominic Fritz, deşi acesta nu se afla în clădirea instituţiei. Simion era însoţit de circa 20 de susţinători. 

AUR s-a poziţionat şi de partea greviştilor de la STB, cu toate că Tribunalul Bucureşti a declarat încă de vineri greva ilegală. 

Citeşte şi:

Reportaj. Ideologul lui Putin, la Bucureşti. Ce le-a spus Dughin românilor despre propaganda sorosistă, daci şi „prietenia“ cu Moscova

La umbra imunităţii parlamentare, AUR minimalizează Holocaustul

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite