Andrei Marga: „ICR colaborează foarte bine cu MAE. La Externe nu se citeşte, însă, corespondenţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ICR neagă acuzaţiile de lipsă de cooperare între Institut şi MAE FOTO Adevărul
Preşedintele ICR neagă acuzaţiile de lipsă de cooperare între Institut şi MAE FOTO Adevărul

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a respins acuzaţiile ministrului Titus Corlăţean privind lipsa de cooperare dintre Institutul pe care îl conduce şi Ministerul de Externe, arătând că, cel mai probabil, „la MAE nu se citeşte corespondenţa”.

„Pot fi consultate oricând arhivele MAE, pentru că se va putea vedea că am trimis adrese şi documente pentru fiecare acţiune. Nu pot face afirmaţii despre nu am auzit eu, dar, dacă vă referiţi la o coordonare defectuoasă, cred că este vorba doar despre faptul că nu se citeşte corespondenţa, iar asta nu mai depinde de noi, este problema MAE”, a spus Andrei Marga.

Tot Marga a explicat că ICR aşteaptă încă răspunsul ministerului în cazul propunerii directorilor, directorilor adjuncţi şi ai referenţilor unor filiale ale Institutului Cultural Român din străinătate. „Lucrurile se defăşoară foarte încet acolo şi nu înţeleg de ce. Avem nevoie ca aceste numiri să se facă într-un timp optim, pentru o bună desfăşurare a activităţii în filialele ICR din străinătate”, a mai spus preşedintele ICR.

Prezent într-o emisiune la Digi24, ministrul de Externe a explicat că instituţia pe care o conduce nu a luat act de organizarea niciunui concurs pentru posturile din Institutul Cultural Român, deşi legea stabileşte că în decizia privind angajările trebuie implicată şi conducerea Ministerului de Externe şi cea a Ministerului Culturii.

Preşedintele ICR susţine, însă, că Institutul „va continua să colaboreze şi să îşi consulte partenerii – Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Culturii”. Mai mult, acesta susţine că declaraţia potrivit căreia ICR a scos posturi la concurs în timp ce Externele blocaseră orice angajări este doar „o vorbă aruncată de un angajat al MAE”, nicidecum poziţia oficială a ministerului.

„Afirmaţia a fost făcută de un angajat al MAE, de purtătorul de cuvânt, căruia i-am şi spus. Dar, ţin să lămuresc, angajări se pot face şi sub alte forme. Institutele nu pot funcţiona fără directori şi directori adjuncţi, nici fără referenţi. Nu am făcut concurs pe posturi inexistente”, a spus Andrei Marga.

Titus Corlăţean a negat, însă, că ministerul pe care îl conduce ar avea vreo legătură cu posturile scoase la concurs de instituţia pe care o conduce Andrei Marga:

„Ministrul de Externe nu poate să semneze ca primarul o chestiune în legătură cu care nu a fost informat şi a aflat din presă, o chestiune în legătură cu care nu a fost consultat în realitate. Decizia de numire a unui director sau director adjunct la un sediu ICR din străinătate e luată prin ordin comun al ministrului de Externe, ministrului Culturii şi directorului ICR. Sunt trei decidenţi. În dreptul român se spune că acela care poate mai mult poate şi mai puţin şi mă gândesc aici la procedurile de selecţie, procedurile de desfăşurare a concursului etc. Ministerul Afacerilor Externe nu a avut de a face până acum cu aceste lucruri. Nu a fost informat în prealabil şi nu a fost consultat”, a spus Corlăţean.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite