Adevărul Live: Alex Macoveiciuc, analist politic, despre un an de la fuziunea PNL - PDL: Este incompletă. Au făcut-o de nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, copreşedinţii PNL FOTO Cosmin Iftode
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, copreşedinţii PNL FOTO Cosmin Iftode

Alex Macoveiciuc, analist politic, a discutat, la Adevărul Live, despre fuziunea dintre PNL şi PDL la un an de la înfăptuirea sa, dar şi despre planurile liberalilor de a prelua guvernarea.

Despre fuziunea PNL-PDL, la un an de la înfăptuire

Aş putea să spun incompletă. Alianţa a fost creată ca o contrapondere la PSD. Au făcut-o mai mult de nevoie decât de voi. Au făcut-o şi apoi au negociat-o. Va fi incompletă până când vor stabili liste de candidaţi şi până când vor trece de alegerile parlamentare. Suint judeţe în care liberalii sunt mai puternice, altele în care PDL.

Despre decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a retrimite Codul Fiscal în Parlament

Unde a greşit Klaus Iohannis nu a fost pentru că a retrimis Codul Fiscal în Parlament, ci când a argumentat de ce a respins Codul Fiscal. Dacă aş fi cârcotaş, aş spune că Iohannis s-a supărat că nu i-a cerut voie. Eşl trebuie să ne explice de ce a făcut acest gest politic. Gestul politic are nevoie de un mesaj politic. Probabil, Klaus Iohannis va avea de decontat.

Despre colaborarea între preşedinte şi premier

Faptul că Oprea vorbeşte cu Iohannis, deşi Ponta nu vorbeşte cu Iohannis, citesc că Gabriel Oprea este intermediarul între Palate. Cel mai bun duşman pentru Victor Ponta era Traian Băsescu, şi invers. Se întreţineau politic foarte bine. Stilul pe care îl are Klaus Iohannis, mai rece, mai instituţional, nu-l ajută pe Victor Ponta. Ce face Victor Ponta? Bagă băţul prin gard. „Eu vorbesc cu preşedintele Klaus Iohannis, nu cu preşeidntele Dan Mihalache“. Vine momentul implementării pactului pentru 2% la Apărare. O să fie nevoie de colaborare între cele două instituţii. O să mai fie şi alte momente.

Cred că Victor Ponta va rămâne prim-ministru atâta vreme cât PSD îşi va permite electoral. Nu am motive să bănuiesc că există o ruptură între Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Eu am înţeles că Gabriel Oprea vine la BPN PSD. Există o garanţie a coaliţiei care stă în Gabriel Oprea. Eu nu cred că pretextul rupturii între Oprea şi PSD va fi Codul Fiscal. Legea salarizării poate fi un motiv, dar cred că, mai degrabă, va fi un motiv politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite