A doua cerere de plată din PNRR. Premierul le-a cerut miniștrilor să clarifice ultimele detalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a precizat în cadrul ședinței de Guvern că miniștrii care au avut de îndeplinit jaloane și ținte pentru cea de-a doua cerere de plată din PNRR trebuie să clarifice ultimele detalii cu Comisia Europeană. 

Guvernul va transmite cea de-a doua cerere de plată din PNRR FOTO Arhivă / Facebook / Virgil Popescu
Guvernul va transmite cea de-a doua cerere de plată din PNRR FOTO Arhivă / Facebook / Virgil Popescu

Urmează să clarificăm în această perioada toate aspectele legate de cererea de plată numărul doi din PNRR, că atare fiecare minister care a avut de îndeplinit jaloane și ținte va trebui să fie în măsură să clarifice și să discute cu staff-ul tehnic de la comisie și acolo unde este necesar să putem să intervenim, astfel încât să primin banii la timp”, a declarat premierul în cadrul ședinței de Guvern de miercuri. 

De altfel, șeful Executivului a precizat că în ședința de miercuri, 11 ianuarie, Guvernul va adopta o serie de acte normative pentru implementarea PNRR.

Avem pe masă o serie de alte măsuri, astfel încât să facilităm accesul la fondurile europene și să facem în așa fel încât să reducem birocrația din interiorul procedurilor de accesare a fondurilor europene și implementare a măsurilor asumate”, a mai precizat Nicolae Ciucă. 

Absorbția fondurilor europene și îndeplinirea obiectivelor din PNRR

Premierul a explicat în primele zile ale anului că România poate ajunge până la sfârșitul anului 2023 la un grad de absorbție a fondurilor europene de aproximativ 95%, un procent record pentru țara noastră.

De altfel, România a crescut în 2022 de la 50% la 71%. În total, prin banii din fonduri europene și PNRR, România a primit 11,3 miliarde de euro în 2022.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a anunţat că instituţia pe care o conduce a avut trei jaloane PNRR de îndeplinit în decembrie 2022, toate fiind realizate la timp, însă mai multe ministere s-au mișcat foarte lent cu jaloanele și țintele pe care le au.

Ministerul Muncii a reușit să înainteze așa-zisa reforma a pensiilor speciale în ultimele zile ale anului. Reforma pensiilor ar fi trebuit să treacă și de Parlament până la 31 decembrie. 

Un alt exemplu de jaloane care nu respectă calendarul asumat sunt cele legate de modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Evoluția PNRR, ținută secret

MIPE, minister coordonator al PNRR, nu vrea să mai comunice stadiul implementării obiectivelor, conform calendarului asumat. 

„Adevărul” a solicitat detalii exacte despre procesul îndeplinirii jaloanelor și țintelor din PNRR pentru trimestrul 3 din 2022 (iulie-septembrie), dar și despre ultimul trimestru al acestui an (octombrie-decembrie), fiind pus accentul pe obiectivele restante. Cu toate acestea, răspunsul MIPE a evitat complet aspectele menționate.

Pentru trimestrul III al acestui an, Planul Național de Redresare și Reziliență asumat de România cuprinde 24 de ținte și jaloane, iar pentru trimestrul IV sunt 55 de ținte și jaloane. Acestea trebuie să fie îndeplinite până cel mai târziu la momentul depunerii cererii de plată numărul 3, programată pentru primăvara lui 2023. Dintre țintele și jaloanele mai sus menționate, la momentul transmiterii acestui răspuns, niciunul nu prezintă riscul de a periclita accesul României la fondurile ce îi sunt alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență”, a precizat atunci MIPE, în urma unei solicitări a ziarului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite