O zi obişnuită în Uzbekistan: Fermierii au lipit din nou bumbacul cules pe tulpini, pentru o vizită a premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale dintr-un sat din Uzbekistan i-au obligat pe fermieri să lipească din nou bumbacul proaspăt cules pe tulpinile plantelor, pentru ca peisajul să fie unul mirific la trecerea prin localitate a prim.ministrului ţării.

Când au aflat că şeful Guvernului va trece cu maşina prin satul lor, oficialii locali au vrut să îl impresioneze pe acesta cu peisaje marcate de albul ca de zăpadă al bumbacului, relatează Radio Europa Liberă pe pagina sa online.

Singura problemă era că bumbacul fusese deja cules.

Drept urmare, fermierii au fost obligaţi să lipească bumbacul din nou pe tufe pentru a lăsa impresia unei recolte bogate, esenţială pentru economia ţării.

400 de oameni din satul Shaharteppa, din provincia Ferghana, au fost scoşi pe câmp înaintea vizitei, de-a lungul drumului pe care trebuia să treacă convoiul cu maşina premierului Shavkat Mirziyaev. 

„Când i-am întrebat de ce lipesc bumbacul mi-au spus că primul-ministru va veni şi totul trebuie să arate bine. Judecând după viteza lor surprinzătoare, fermierii par sunt obişnuiţi cu asemenea falsificări”, a declarat un localnic.

Oamenii fac aceste munci împotriva voinţei lor pentru că nu au de ales.

„Le-au cauzat multe probleme. Peste 500 de oameni au fost nevoiţi să plece de la muncă şi să vină aici pentru a lipi bumbac. Ei spun că totul s-a făcut la ordinul guvernatorului provinciei”, a declarat alt localnic.

În Uzbekistan, critica la adresa oficialilor sau politicilor guvernului este consiederată tabu, iar cei care spun astfel de lucruri pot ajunge în spatele gratiilor.

Efortul oamenilor de a lipi bumbacul a fost, se pare, în zadar, pentru că primul ministru a ales, până la urmă, o altă rută şi nu a mai ajuns în satul lor.

Bumbacul este o plantă esenţială pentru economia Uzbekistanului. În perioada recoltei, şcolile sunt închise, iar elevii şi profesorii sunt trimişi la cules de bumbac, activitate pentru care nu sunt plătiţi.

Butaforia, o artă în regiune

Oficialii din provincie nu sunt la prima ispravă de acest gen. În 2009, oamenii au fost scoşi pe câmp să lipească bumbacul pe tulpini pentru o vizită a preşedintelui ţării, Islam Karimov.

Când Karimov a vizitat regiunea în luna martie a acestui an, flori false au fost lipite de crengile copacilor.

În ţara vecină Tajikistan, faţadele clădirilor sunt renovate de-a lungul drumurilor principale pe unde trece convoiul preşedintelui Emomali Rahmon. În cadrul vizitelor sale, şeful statului întâlneşte doar fermieri cu ţinute imaculate şi localnici „fericiţi”, atent selectaţi.

Aceste practici sunt obişnuite în ţările din Uniunea Sovietică şi chiar în Rusia, unde au o tradiţie chiar mai veche. Ruşii au creac chiar expresia „sat Potemkin”, ce desemnează faţade false de clădiri care erau înălţate pentru a fi văzute de demnitari din perioada ţaristă în timpul vizitelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite