WADA confirmă: A fost victima unui operator rus de spionaj cibernetic, fiind sustrase date medicale ale unor sportivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a confirmat, marţi, că a fost victima unui atac cibernetic, prin care un grup rus de hackeri a obţinut date medicale confidenţiale ale unor sportivi.

"Agenţia Mondială Antidoping confirmă faptul că grupul rus de spionaj cibernetic cu numele de Tsar Team (APT28), cunoscut şi ca Fancy Bear, a obţinut acces ilegal la baza de date a Sistemului de administrare şi management antidoping (ADAMS), prin intermediul unui cont al Comitetului Internaţional Olimpic creat pentru JO de la Rio. Grupul a accesat date ale sportivilor, inclusiv date medicale confidenţiale, cum ar fi Excepţiile de Uz Terapeutic furnizate de federaţiile internaţionale şi de agenţiile antidoping naţionale, în legătură cu JO de la Rio şi a postat o parte din aceste date în domeniul pubic, cu ameninţarea că va publica şi alte informaţii.

Fiind o situaţie în evoluţie, în prezent credem că accesul la ADAMS a fost făcut prin phishing al conturilor de email, prin care parolele ADAMS au fost obţinute, reuşind astfel accesul la informaţiile din conturile ADAMS legate de Rio 2016. În prezent, nu avem motive să credem că alte date ADAMS au fost compromise", se arată în comunicatul citat.

"WADA regretă profund această situaţie şi este foarte conştientă de ameninţarea pe care o prezintă pentru sportivii ale căror informaţii confidenţiale au fost divulgate prin acest act criminal. Comunicăm cu partenerii noşri, CIO, federaţiile internaţionale şi ageniile naţionale antidoping, cu privire la impactul asupra unor anumiţi sportivi. WADA condamnă aceste atacuri cibernetice în desfăşurare care au ca scop o încercare de a submina WADA şi sistemul mondial antidoping. WADA a fost informată de autorităţile legale că aceste atacuri au originea în Rusia. Să se înţeleagă că aceste acte criminale compromit în mare măsură eforturile depuse de comunitatea globală antidoping de a restabili încrederea în Rusia după rezultatele raportului McLaren", a declarat directorul general al WADA, Olivier Niggli. 

"WADA ia foarte serios acest atac. Agenţia îşi va extinde investigaţiile cu sprijinul autorităţilor legale şi verifică vulnerabilităţile interne şi externe de securitate. Sunt luate măsurile necesare de a asigura că partenerii pot administra şi folosi parolele ADAMS. 

Acest atac vine imediat după incidentul de la începutul lunii august, când parola ADAMS a atletei Iulia Stepanova a fost obţinută în mod ilegal, ceea cea a permis unui infractor să-i acceseze contul ADAMS. Doamna Stepanova a fost martorul cheie pentru comisia independentă care a dezvăluit dopajul răspândit în atletismul rus", se mai arată în comunicatul WADA.

Grupul rus de hackeri Fancy Bears a postat, marţi la prânz, date medicale obţinute de la WADA, prin care se dovedeşte că nume mari ale sportului american, ca jucătoarele de tenis Serena şi Venus Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, participante la JO, folosesc substanţe interzise pe baza unor certificate medicale.

În cazul lui Biles, ar fi vorba de amfetamine (metilfenidat), la Serena Williams de oxicodonă, hidromorfonă, prednison şi alte substanţe, iar Delle Donne ar fi utilizat amfetamine şi hidrocortizon.

Site-ul rsi.ch a precizat că, în cazul lui Biles, nu este o noutate că foloseşte amfetamine, ea având prescripţie medicală în acest sens, valabilă până în 2018.

Hackerii ruşi reclamă faptul că americanii au dreptul de a folosi tratamente pe baza acestor substanţe interzise, în timp ce jucătoarea de tenis Maria Şarapova a fost suspendată doi ani pentru că a folosit meldonium, la recomandarea medicului ei.

Acest atac cibernetic vine după ce, la mijlocul lunii iulie, juristul Richard McLaren a făcut public raportul său care a dovedit implicarea autorităţilor ruse în susţinerea şi acoperirea dopajului în rândul sportivilor din această ţară. În urma acestui raport, circa o sută de sportivi ruşi au fost privaţi de participarea la Jocurile Olimpice de la Rio.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite