Spania îşi confirmă supremaţia în sport!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interval de doar două zile, Barcelona a cucerit Liga Campionilor la fotbal şi la handbal masculin, dovedind că spaniolii deţin formula magică a succesului în sport. Investiţiile masive din sectorul privat, infrastructura ultra-modernă şi o politică de stat bine conturată au făcut ca Spania să producă campioni pe bandă rulantă.

Din 2000 încoace, spaniolii cuceresc titluri după titluri în mai toate competiţiile sportive, indiferent că vorbim despre sporturi individuale sau jocuri de echipă. Acest progres uluitor are la bază o politică de stat începută cu Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992). Atunci a luat fiinţă planul ADO (Ayuda al Deportista Olimpico - Ajutorarea Sportivului Olimpic) şi s-a instalat ideea la nivelul întregii ţări că Spania poate cuceri medalii şi titluri la orice sport, chiar dacă până atunci nu avea tradiţie în această ramură.

Au fost aduşi antrenori străini de afară, s-au construit săli polivalente în mai toate regiunile din ţară şi s-au demarat programe pentru promovarea agresivă a spotului în rândul copiilor. Marile succese nu au apărut peste noapte, aşa cum visează unii megalomani pe la noi, ci abia după un deceniu de sacrificii. Roadele se văd acum, iar infrastructura creată le dau spaniolilor speranţe că vor mai domina sportul mondial mulţi ani de acum încolo.

Fotbal

Barcelona, cea mai bună echipă din istorie

Şirul de succese al catalanilor, venit în urma unui joc fabulos practicat de oamenii lui Guardiola, conduce  spre ideea tot mai pregnant afirmată de legendele sportului-rege că Barcelona este cea mai bună echipă de fotbal din istorie. Ultima „ispravă" a spaniolilor, câştigarea Ligii Campionilor în faţa lui Manchester United, vine să întărească acest fapt. „Nu e o ruşine să pierzi în faţa celor mai buni", a recunoscut chiar învinsul Sir Alex Ferguson. „Fenomenul" Barcelona s-a transpus şi la naţională, Spania fiind deţinătoarea titlului mondial şi european. 

HANDBAL

Fiesta a continuat pe semicerc

La nici 24 de ore de la triumful fabulos al fotbaliştilor catalani pe Wembley, FC Barcelona Borges a câştigat şi Liga Campionilor la handbal masculin, consolidându-şi poziţia de cea mai titrată formaţie din istoria acestui sport. Catalanii s-au impus cu 27-24 în faţa conaţionalilor de la Renovalia Ciudad Real în finala disputată pe Lanxess Arena din Koln (Germania) în faţa a 18.500 de spectatori. A fost al optulea trofeu din vitrina clubului catalan, care le depăşeşte acum în mod categoric pe VfL Gummersbach (Germania, 5 titluri), respectiv Renovalia Ciudad Real (Spania), SKA Minsk (Belarus) şi SC Magdeburg (Germania) - toate cu câte 3 titluri. Handbalul spaniol a excelat şi graţie fetelor. Itxako, cu românca Oana Chirilă pe teren, a ajuns în premieră în finala Ligii Campionilor şi a fost la doar câteva secunde de câştigarae trofeului.

BASCHET

Tari şi sub panou

Campioană mondială în 2006 şi campioană europeană în 2009, Spania este una din marile forţe ale baschetului masculin din ultimul deceniu. La fel ca în fotbal sau handbal, Barcelona a reuşit să îmbine la perfecţie creşterea unor jucători talentaţi cu importul unor supervedete din străinătate. Astfel, catalanii au câştigat Euroliga în 2003 şi 2010. Anul acesta, Barcelona nu a mai ajuns în fazele superioare, dar a găzduit totuşi turneul final-four în Palau Sant Jordi. O surpriză plăcută pentru baschetul spaniol a survenit de la formaţiile feminine. Halcon Avenida Salamanca a câştigat în premieră Euroliga, invingând cu 68-59 în finala disputată la Ekaterinburg pe Spartak Moscova, campioana precedentelor patru ediţii. Tot anul acesta, Sevilla a jucat în finala EuroCup, a doua competiţie ca valoare.

CICLISM

Contador a închis gura criticilor

Ciclismul a devenit şi el în ultimii ani o afacere iberică, iar Alberto Contador (28 de ani) se bate cu propriile recorduri. Triplu câştigător al Turul Franţei în 2007, 2008 şi 2010, „El Pistolero" a fost acuzat de dopaj în ultimele luni, dar spaniolul a reuşit zilele trecute să le dea o palmă morală celor care i-au contestat meritele. Transferat în acest sezon de la Astana la Saxo-Bank, Contador s-a impus în stil de mare campion în Turul Italiei şi şi-a trecut astfel în palmares a doua victorie la general în „Il Giro". Contador devine astfel al doilea spaniol care se poate lăuda cu această performanţă după legenadrul Miguel Indurain, dublu laureat în 1992 şi 1993.

MOTOCICLISM

Armada spaniolă, la turaţie maximă

De nouă ori campion mondial, italianul Valentino Rossi  a pierdut anul trecut coroana de rege în faţa spaniolului Jorge Lorenzo (24 de ani), un reprezentant al noului val din MotoGP. Aceata  fost secondat în clasamentul general de conaţionalul Dani Pedrosa. Deşi „Doctorul" s-a mutat întretimp la formaţia Ducati, el este în continuare în umbra piloţilor spanioli. În cele patru etape disputate în acest sezon în campioatul mondial de motociclism viteză, victoria a survenit ibericilor de două ori. Lorenzo (Yamaha) este lider la general, iar Pedrosa (Honda) se află şi el pe podium, o dovadă că succesul de anul trecut nu a fost unul întâmplător. La capitolul mari succese pe două roţi poate fi trecut şi titlul cucerit de Marc Coma în Raliul Dakar în debutul anului.

TENIS

Invazie spaniolă în top 100 ATP

Tenisul a devenit o industrie în Spania în ultimul deceniu. Există terenuri cu zgură în aproape fiecare comună, iar oraşele mai mari deţin numeroase Academii destinate „sportului-alb". În acest context, poate nu mai este o minune faptul că Spania are 14 jucători în primii 100 din lume! Mai mult, Nadal este în continuare liderul ATP, în ciuda atacului furibund la şefia ATP a sârbului Novak Djokovici. „Federer este un mega-talent, dar nu e produsul unui sistem. Noi  putem forma însă oricând mai multe echipe de Cupa Davis", se laudă reprezentanţii federaţiei spaniole de tenis.

''Sportivul spaniol şi-a îmbunătăţit capacitatea competitivă, nu se mai teme de nici un adversar, de nicio suprafaţă, în nici un sport.''
Jaime Lissavetzky fost secretar de stat  pentru Sport

58 de medalii olimpice a cucerit Spania la ultimele trei ediţii ale JO.

Top

Trofee majore începând din 2000
Tenis 13
Fotbal 10
Handbal 8
Moto  6
Ciclism 5
Dakar  5
Baschet  4
Formula 1 2
Volei  1
Polo  1

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite