Sîncrăian, suspendat 8 ani pentru dopaj cu testosteron, la Olimpiada de la Rio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Halterofilul Gabriel Sîncrăian, a cărui medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio a fost anulată de către TAS pentru încălcarea regulilor antidoping, a fost suspendat de federaţia internaţională de profil pentru o perioadă de opt ani, de la data ”infracţiunii”.

IWF a anunţat că perioada de suspendare a sportivului este dictată pentru intervalul 12 august 2016 – 12 august 2024 şi a specificat că substanţa la care a fost găsit pozitiv este testosteron, fiind testat în timpul competiţiei. În urma anunţului IWF ar urma ca medalia olimpică a sportivului să fie retrasă oficial, dar CIO nu a luat încă această măsură, pe site-ul oficial al forului mondial România apărând, deocamdată, tot cu cinci medalii câştigate la Rio, între care se numără şi bronzul lui Sîncrăian, alături de celelalte patru: aur prin echipa feminină de spadă, argint la tenis prin Horia Tecău şi Florin Mergea, bronz la canotaj 8+1, bronz la lupte (Albert Saritov). Sîncrăian a câştigat, în 12 august 2016, medalia de bronz la haltere, la categoria 85 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Rio. Românul a avut atunci un total de 390 de kilograme, la fel ca Denis Ulanov (Kazahstan). Kazahul s-a clasat pe locul 4 deoarece Sîncrăian avea o greutate corporală mai mică decât el, iar acum ar obţine, cel mai probabil, medalia de bronz a categoriei. 

Imediat după concurs, ”cu medalia la gât”, după cum povestea Sîncrăian pentru News.ro, a făcut testul antidoping, dar în 48 de ore, cum prevede regulamentul, nu a fost anunţat că ar avea probleme. După o săptămână însă, i s-a cerut acordul pentru proba B, existând o notificare în acest sens către COSR şi forul internaţional de haltere. Sportivul şi-a dat acordul, iar până la începutul lunii octombrie nu a existat vreo comunicare oficială din partea CIO, WADA sau a Federaţiei Internaţionale de Haltere privind situaţia lui Gabriel Sîncrăian. 

Între timp, medaliatul cu bronz la JO de la Rio nu a beneficiat de premierea conform legii, de 42.000 de euro, de alte premieri din partea autorităţilor din Bistriţa, cifrate la 100.000 de lei (sportivul este legitimat la CSM Bistriţa – n.r.), şi nici de o decoraţie din partea şefului statutului, la fel ca ceilalţi medaliaţi olimpici tricolori. După anunţul TAS, aceste recompense nu au mai existat pentru Sîncrăian.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite