Săptămâna Mondială a Orientării la Miercurea Ciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 450 de sportivi din 25 de ţări participă la Miercurea Ciuc, la Săptămâna Mondială a Orientării pe schiuri, cea mai importantă competiţie de sporturi de iarnă găzduită de România în ultimul deceniu.

Concursul se desfăşoară în perioada 8-14 februarie, sub egida Federaţiei Internaţionale de Orientare, şi este organizat de Federaţia Română de Orientare, Clubul 'Karpat Tour Orienteering', Primăria Municipiului Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita.

Festivitatea de deschidere va avea loc marţi seara, în curtea Cetăţii Miko din Miercurea Ciuc, iar prima probă, pe distanţă medie, este programată miercuri, în pasul Tolvajos. Deocamdată, la Miercurea Ciuc se fac ultimele pregătiri, traseele sunt inspectate de specialişti, iar sportivii se relaxează înaintea probelor de concurs.

Potrivit organizatorilor, competiţia este considerată şi un 'preludiu' al Jocurilor Olimpice de la Vancouver, în condiţiile în care orientarea pe schiuri este considerată a fi sport olimpic, dar nu este cuprinsă în programul olimpic.

'Ca un semn elocvent al apartenenţei orientării pe schiuri la marea familie a mişcării olimpice, în cursul festivităţii de deschidere ce va avea loc marţi, 9 februarie 2010, delegaţiile ţărilor participante vor începe defilarea din dreptul Monumentului Olimpic din Miercurea Ciuc, ridicat de iubitorii sportului din zonă în cinstea participanţilor din judeţul Harghita la Jocurile Olimpice', se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

În săptămâna mondială a orientării va fi prezentă la Miercurea Ciuc întreaga familie a orientării pe schiuri. Astfel, pe lângă sportivii din elita mondială, în cele patru zile de concurs se vor întrece atât veteranii, cât şi tinerele speranţe.

Potrivit organizatorilor, concomitent cu Campionatul European de Seniori, care este şi etapă de Cupă Mondială, va avea loc atât Campionatul Mondial de Veterani, cât şi Campionatul Mondial de Juniori (U17), dar şi Campionatul European de Tineret (U20).

'Orientarea pe schiuri este un sport care se află în armonie perfectă cu natura. Competiţia care se bazează pe îmbinarea instinctului uman de mişcare cu cea de deplasare în direcţia dorită, nu necesită infrastructură specifică. Orientarea pe schiuri readuce omul în sânul naturii, pe dealuri, pe pajişti, prin păduri', au mai precizat organizatorii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite