Să moară capra vecinului: patru episoade tragicomice care scot la iveală debandada din fotbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia jubilează că s-a renunţat la Cupa Ligii, iar Liga şi-a propus să desfiinţeze Centrele de Excelenţă care aparţin de FRF. Războiul va ajunge la instanţă, după ce Burleanu şi-a atins obiectivul: va lua 5% din banii obţinuţi din drepturile TV pentru Liga I.

Cine crede că oamenii care conduc acum Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) au insomnii de grija fotbalului românesc visează cai verzi pe pereţi.

În realitate, colaborarea între cele două foruri e inexistentă şi se vede o prăpastie uriaşă între ele. Din acest motiv, fiecare tabără ori vrea să distrugă ideile şi proiectele echipei adverse, ori se bucură energic, atunci când „duşmanii“ îşi dau cu stângul în dreptul.

Cupa Ligii, un fiasco

Reînfiinţarea Cupei Ligii a fost printre puţinele idei pe care le-a avut Gino Iorgulescu, de când a ajuns în fruntea LPF. Competiţia tocmai s-a încheiat cu victoria celor de la Dinamo, însă s-a şi desfiinţat după doar trei ediţii! Potrivit informaţiilor neoficiale, sponsorul Adeplast, care a plătit 1.500.000 de euro în trei ani, n-a mai vrut să se asocieze cu o competiţie care n-a interesat pe nimeni. Oficial, LPF a căutat să-şi arunce eşecul în curtea federaţiei.

„Domnul Burleanu a spus că Liga încurcă calendarul prin Cupa Ligii. S-a decis prin unanimitate de voturi ca această competiţie să nu mai existe, deşi crescuse frumos. Cu alte cuvinte, domnul Răzvan Burleanu a reuşit să obţină ceea ce şi-a dorit. Înlăturarea unui concurent. Cupa României era într-o concurenţă cu Cupa Ligii. FRF n-a fost de acord să organizăm o finală a finalelor, între câştigătoarele Cupei Ligii şi cea a Cupei României, iar învingătoarea să meargă în Liga Europa“, a declarat Justin Ştefan, secretar general LPF.

Replica lui Burleanu a venit sub forma unei ironii: „Cupa Ligii n-a murit la influenţa FRF, e un proiect eşuat al LPF şi gata. A fost gândit la fel de inteligent ca o finală între câştigătoarea Cupei Ligii şi câştigătoarea Cupei României“.

„Funcţionează ilegal!“

Într-un fotbal în care cei mai mulţi oameni sunt preocupaţi să distrugă, în loc să construiască, LPF şi-a expus unul dintre obiective.

„Noi vrem să se desfiinţeze Centrele de Excelenţă ale FRF. Ele fac o concurenţă neloială cluburilor din Liga I care au academii de fotbal. Am o adresă de la Ministerul Tineretului şi Sportului în care se spune foarte clar că nu se pot elibera Certificate de Identitate Sportivă (CIS) pentru Centrele de Excelenţă ale FRF, deoarece sunt în conflict de interese. Pentru că organizatorul competiţiei (n.r. - FRF) are mai multe echipe în competiţiile pe care le organizează. În lipsa unui CIS, aceste Centre de Excelenţă ale FRF funcţionează ilegal“, a explicat Justin Ştefan.

Din nou, Răzvan Burleanu i-a luat peste picior pe cei de la LPF: „Am văzut că Liga doreşte să desfiinţeze şi ceea ce n-a construit. Că de construit a construit Cupa Ligii. Ne interesează aceste centre şi vă asigurăm că vom găsi formula juridică pentru ca aceste centre să nu mai fie atacate“.

Solidaritate cu forţă şi scandal

În cadrul Adunării Generale FRF de sâmbătă, războiul dintre cele două foruri care conduc fotbalul românesc a devenit şi mai evident.

Răzvan Burleanu a propus ca grupările din primul eşalon să dea dovadă de solidaritate cu cele din eşaloanele inferioare şi să le dea 5% din banii obţinuţi din vânzarea drepturilor TV. Propunerea a fost aprobată după un scandal monstru. Dintre cei 198 de oameni prezenţi la Adunarea Generală, doar 11, adică exact reprezentanţii Ligii I, s-au opus, iar Cristi Balaj s-a abţinut. Astfel, propunerea lui Burleanu a fost aprobată şi, începând de anul viitor, suma de 1.375.000 de euro + TVA va merge spre liga a doua şi liga a treia.

Liga a pierdut un om

În fine, ultima bătălie FRF – LPF care, momentan, s-a încheiat cu victoria federaţiei a fost cea legată de numărul oamenilor pe care Liga îi are în Comitetul Executiv FRF.

Conform aprobării modificării de statut, preşedintele LPF nu va mai fi automat vicepreşedinte al FRF şi, implicit, membru în Comitetul de Urgenţă al FRF. De asemenea, Liga nu va mai trimite în Comitetul Executiv, pe lângă preşedintele său, doi reprezentanţi, ci doar unul.

Am luat nişte măsuri intervenţioniste, nu de stânga. Toate statele aplică sistemul intervenţionist. Răzvan Burleanu preşedinte FRF   La Adunarea Generală de sâmbătă a fost mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Florin Prunea preşedinte CSMS Iaşi
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite